Frontex pred brodolomom Grčiji ponudil pomoč pri reševanju, a jo je zavrnila

Svet 26. Jun 202321:07 1 komentar
brodolom, migranti
Profimedia

Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex) je sporočila, da je Grčiji ponudila pomoč, še preden je prišlo do nedavne tragične nesreče ladje z migranti pri Peloponezu. Odziva Grčije na ponudbo ni bilo. Po zadnjih podatkih je v nesreči umrlo 82 ljudi, več sto pa jih pogrešajo. Po besedah rešenih migrantov je bilo na krovu več kot 700 ljudi, od tega približno 100 otrok.

Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex) je danes sporočila, da se Grčija ni odzvala na ponudbo pomoči, ki jo je agencija podala, še preden je prišlo do nedavne nesreče ladje z migranti pri polotoku Peloponez. V nesreči je po najnovejših uradnih podatkih umrlo 82 ljudi, več sto pa jih pogrešajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Frontex je 13. junija grškim oblastem ponudil letalsko podporo, vendar ni prejel nobenega odziva,” so sporočili. Letalo je plovilo že predhodno spremljalo deset minut, nato pa se je moralo vrniti v bazo za oskrbo z gorivom, so pojasnili pri Frontexu in dodali, da so ponudili tudi eno od svojih patrulj, a so jo grške oblasti zaprosile, naj se udeleži druge iskalne in reševalne operacije ob obali Krete.

Ladja z migranti se je prevrnila in potonila 13. junija v Jonskem morju približno 92 kilometrov od jugozahodne obale Peloponeza. Po zadnjih podatkih je v nesreči umrlo 82 ljudi, več sto pa jih pogrešajo. Natančno število ljudi, ki so bili na ladji, še vedno ni znano. Po besedah rešenih migrantov je bilo na krovu več kot 700 ljudi, od tega približno 100 otrok.

Kritike na račun grških oblasti, ki jim očitajo, da bi brodolom lahko preprečile, se vrstijo. Ni jasno, kakšno vlogo je pri brodolomu imela vlečna vrv, ki jo je pred nesrečo uporabila grška obalna straža. Ob navedbah, da je morda vlečna vrv povzročila brodolom, je tiskovna služba grške vlade dejala, da se je obalna straža skušala vkrcati na plovilo, da bi ocenila nevarnost, a da so ljudje na krovu odstranili vrv ter zavrnili pomoč.

K preiskavi o tem, ali so grške oblasti ravnale, kot bi morale, so pozvali Združeni narodi. Grčija se namreč že dalj časa sooča z očitki na račun svojega ravnanja s prebežniki – med drugim pristojnim očitajo prisilna vračanja oziroma preprečevanje vstopa na ozemlje države. Tako v Grčiji kot v drugih evropskih državah so množice tudi na protestih opozarjale na nedopustnost smrti na evropskih mejah (na spodnji fotografiji komemoracija v Parizu).

pariz, migranti
Komemoracija v Parizu; Profimedia

Grška policija je sicer v pristanišču Kalamata aretirala devet Egipčanov, ki so preživeli nesrečo. Moški so obtoženi trgovine z ljudmi in ustanovitve kriminalne združbe. Osumljenci, stari med 20 in 40 let, so minuli torek na zaslišanju, ki je trajalo več kot deset ur, zanikali vse obtožbe. Če bodo spoznani za krive, jim grozi dosmrtna zaporna kazen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje