Gori v več predelih Grčije in Rusije

Svet 10. Jul 202118:31 > 18:50 0 komentarjev
požar v Grčiji
Stelios Misinas/REUTERS

V Grčiji je izbruhnilo več požarov. Eden od večjih požarov divja na otoku Evija. Gasilcem vse do popoldneva ni uspelo, da bi ognjene zublje spravili pod nadzor. V Rusiji pa trenutno divja več kot 316 gozdnih požarov.

Na grškem otoku Evija je začelo goreti okoli opoldneva v gozdu v bližini kraja Nea Styra na jugu otoka. Zaradi močnega vetra so se ognjeni zublji hitro razširili. Požar poskuša pogasiti več deset gasilcev ob pomoči petih letal za gašenje požara in 23 gasilskih vozil.

Gori tudi na grški celini, med drugim v bližini kraja Varnavas severovzhodo od prestolnice Atene ter v bližini pristaniškega mesta Volos.

Grčija je že dva tedna v primežu vročinskega vala. Temperature ozračja se gibljejo od 35 do 40 stopinj Celzija. Grška civilna zaščita je za nedeljo za osrednjo Grčijo ter otok Kreta razglasila veliko požarno ogroženost.

Gozdni požari v Rusiji zahtevali smrtno žrtev

V Rusiji pa trenutno divja več kot 316 gozdnih požarov, pri njihovem gašenju pa sodeluje več kot 7.000 ljudi. Gozdni požar na območju Čeljabinska na Uralu je zahteval smrtno žrtev, 18 ljudi je bilo poškodovanih, so sporočile lokalne oblasti.

Pred tem se je požar na območju Čeljabinska razširili na več vasi in uničil več deset hiš. Na varno so morali odpeljati 180 vaščanov. Zvečer je uspelo gasilcem požar na 20 hektarjih spraviti pod nadzor.

Gozdni požari so trenutno najbolj prizadeli sibirsko regijo Jakutija, kjer gori na slabih 440.000 hektarjih površine. Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je razmere že označila za zelo resne. V Jakutiji so lani gozdni požari divjali na šestih milijonih hektarjev. Greenpeace ocenjuje, da so se razmere poslabšale zaradi podnebnih razmer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!