Gozdni požari v Franciji so bili nedvomno podtaknjeni

Svet 25. Jul 202216:18 0 komentarjev
francija požar
PROFIMEDIA

Dva gozdna požara, ki sta prejšnji teden izbruhnila v Bretanji na severozahodu Francije, sta bila nedvomno podtaknjena, je danes sporočilo tožilstvo v Parizu. Število namerno povzročenih požarov v Franciji v zadnjih tednih se je tako povzpelo na tri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oba požara v običajno vlažni in vetrovni severozahodni Bretanji sta izbruhnila med hudim vročinskim valom, ki je v zadnjih dveh tednih prizadel Evropo in sta nedvomno posledica dejanj posameznikov, je opozorila lokalna tožilka Carine Halley. Požara v Bretanji sta sicer bila razmeroma majhna v primerjavi z dvema požaroma južneje, ki sta v regiji Gironde v okolici Bordeauxa uničila več kot 20.000 hektarjev gozda.

Tam se več kot 2000 gasilcev, ki jim pomagajo letala in helikopterji, od 12. julija še vedno bori s plameni. Iz domov in kampov je bilo evakuiranih okoli 36.000 ljudi, požar pa je uničil pet hiš, restavracijo, nočni klub in pet kampov.

Največji požar v notranjosti države v okolici vasi Landiras so gasilci uspeli omejiti, so danes sporočile lokalne oblasti in pri tem dodale, da požar ni v celoti pogašen. Tudi za ta požar so oblasti prepričane, da je bil podtaknjen, vendar so 39-letnega osumljenca zaradi pomanjkanja dokazov že izpustili.

Medtem je okoli priljubljene sipine Dune du Pilat na atlantski obali požar uničil veliko gozdnih površin. Oblasti pa domnevajo, da se je požar vnel zaradi iskre, ki jo je sprožilo vozilo.

Apokaliptični posnetki požarov, ko so na številnih območjih zabeležili rekordne temperature nad 40 stopinj Celzija, so v Franciji ponovno sprožili razpravo o podnebnih spremembah. Strokovnjaki pri tem poudarjajo, da podnebne spremembe krepijo ekstremne vremenske pojave, vključno z vročinskimi valovi, sušami in poplavami. Opozarjajo pa tudi, da bodo ti dogodki verjetno vse pogostejši in intenzivnejši.

francija požar francija požar
PROFIMEDIA
francija požar francija požar
PROFIMEDIA
francija požar francija požar
PROFIMEDIA
francija požar francija požar
PROFIMEDIA
francija požar francija požar
PROFIMEDIA
francija požar francija požar
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!