Guverner Kalifornije Gavin Newsom ostaja na položaju

Svet 15. Sep 202107:12 > 10:44 0 komentarjev
Gavin Newsom
Fred Greaves/REUTERS

Demokratski guverner ameriške zvezne države Kalifornije Gavin Newsom po torkovem glasovanju o njegovem odpoklicu ostaja na položaju. Po 63 odstotkih preštetih glasov jih je bilo 67 odstotkov proti zahtevi po odpoklicu. Vodilni republikanski kandidat za njegovo zamenjavo Larry Elder je govoril o volilnih prevarah.

Gavin Newsom je šele četrti ameriški guverner, ki se je soočil z glasovanjem o odpoklicu, in drugi v zgodovini Kalifornije. Pred tremi leti je na volitvah za guvernerja zmagal z veliko večino 62 odstotkov glasov, naslednje leto pa se lahko spet poteguje za položaj.

Volilci so imeli pred seboj dve vprašanji – ali so za odpoklic guvernerja in kdo naj bi ga zamenjal. Ker prvo vprašanje ni dobilo več kot 50 odstotkov glasov, je drugo vprašanje postalo nepomembno.

Odpoklic kalifornijskega guvernerja je nazadnje uspel leta 2003, ko je demokrata Grayja Davisa zamenjal Arnold Schwarzenegger. Od takrat je Kalifornija postala še bolj demokratska.

John Kerry je leta 2004 tam zmagal na predsedniških volitvah s prednostjo desetih odstotkov pred Georgeem Bushem mlajšim, Joe Biden pa je lani tam republikanca Donalda Trumpa premagal za 29 odstotkov glasov.

Za naslednika se je potegovalo kar 46 kandidatov

Za Newsomovega naslednika se je potegovalo kar 46 kandidatov, med katerimi je največ glasov dobil republikanski radijski voditelj Larry Elder. Ta je že pred glasovanjem začel govoriti o volilnih prevarah, pri čemer je glede na ankete pričakoval neuspeh zahteve za odpoklic. Zanj so glasovali predvsem tisti, ki jim niso bili všeč ukrepi proti širjenju novega koronavirusa.

Republikanci so upali, da bi z uspehom odpoklica dobili dobro podlago za kongresne volitve prihodnje leto, vendar pa se je izkazalo, da je Kalifornija trdno v demokratskem taboru in tam presenečenj verjetno ne bo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!