Hrvata, ki so ga pogrešali 30 let, našli, ker je prišel po nov potni list

Svet 25. Jan 202209:21 > 09:59 0 komentarjev
Petar Marčinko
Nestali.hr

Zgodba o 30 let pogrešanemu Hrvatu Petru Marčinku se je začela razpletati lanskega oktobra, ko je prišel na veleposlaništvo v Madridu in zaprosil za potni list. Prišel naj bi v spremstvu Rdečega križa.

Od leta 1992 so na Hrvaškem pogrešali Petra Marčinka. Takrat se je z ladjo Dubrovnik odpravil v Španijo, po izkrcanju v Gijonu pa se je za njim izgubila vsaka sled. Niso ga videli ne na Hrvaškem ne v Španiji. Tri desetletja po tem so ga izbrisali z nacionalnega seznama pogrešanih oseb, saj so ga našli v Španiji.

Na veleposlaništvo naj bi prišel v spremstvu Rdečega križa

Zgodba se je po več kot desetletju mirovanja začela razpletati lanskega oktobra, ko je hrvaško ministrstvo za notranje zadeve dobilo zahtevo veleposlaništva v Madridu za identifikacijo osebe s potnim listom iz Jugoslavije. Izkazalo se je, da je na hrvaško veleposlaništvo prišel danes 69-letni Petar Marčinko in zaprosil za izdajo hrvaških dokumentov, poroča dnevnik.hr.

“V postopku identifikacije je bila opravljena primerjava fotografij in potrjena identiteta, da gre res za Marčinka,” so povedali na dubrovniški policiji.

Po neuradnih informacijah dnevnika.hr je Marčinko na veleposlaništvo prišel v spremstvu Rdečega križa.

Druge podrobnosti, zakaj je bil tako dolgo pogrešan in kaj se je z njim dogajalo, pa še vedno ostajajo neznanka. Prav tako ni znano, kakšno je njegovo zdravstveno stanje in ali se želi vrniti na Hrvaško.

Več teorij, zakaj je izginil

V javnosti kroži več različic, zakaj je izginil. Po eni od njih naj bi se želel izogniti vojni, drugi so trdili, da se je skril zaradi dolgov, nekateri pa so širili zgodbe, da je storil samomor. Pred mnogo leti je mama Petra v pogovoru za Dubrovački vjesnik dejala, da ji sin pošilja denar, da se lažje prebije skozi mesec zaradi nizke pokojnine, vendar ji številni niso verjeli, saj so menili, da se ne more sprijazniti z izgubo sina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!