Je to kraj z najčistejšim zrakom na Zemlji?

Svet 01. Okt 202305:51 0 komentarjev
Cape Grim
Foto: Ken McInnes/WIKIPEDIA

Na severozahodnem koncu avstralske otoške države Tasmanije se razprostira odmaknjen polotok z mračnim imenom Cape Grim, po slovensko "mračni rt". Obišče ga le majhno število popotnikov, rt pa je znan predvsem po slikoviti pokrajini, ki jo tvorijo ogromne pečine, črne peščene plaže in zelene kmetijske površine na vrhovih hribov. Znan pa je tudi po tem, da ima po podatkih postaje za merjenje onesnaženosti zraka najčistejši zrak na svetu.

Cape Grim na avstralskem otoku Tasmanija je znan tudi pod imenom “rob sveta”, saj ga obišče le majhno število popotnikov. Tisti, ki pa pridejo, pa lahko uživajo ob izjemnih pogledih na strme pečine, plaže s črnim peskom in zelenimi hribovji.

Zaradi svoje geografske izoliranosti Cape Grim ni postal svetovna atrakcija, je pa to kraj, ki ima najverjetneje najčistejši zrak na svetu. Temu pritrjujejo podatki merilne postaje za merjenje onesnaženosti zraka, ki od leta 1976 zbira podatke in analizira sestavo zraka, na katerega pa, zaradi geografske lege, ne vplivajo lokalni viri onesnaževanja. Merilna postaja je na vrhu pečine in je ena od 25 svetovnih atmosferskih postaj.

“Močni zahodni vetrovi, ki pihajo na tem območju, so prepotovali tisoče kilometrov čez ledeni Južni ocean, zato je tukaj izmerjen zrak eden najčistejših na svetu,” je za britanski BBC povedala Ann Stavert, višja raziskovalka pri Organizaciji za znanstvene in industrijske raziskave. Stavert skupaj z avstralskim uradom za meteorologijo tudi upravlja omenjeno merilno postajo.

Merilna postaja na Cape Grumu
Merilna postaja (Foto: PROFIMEDIA)

Poleg analiz čistosti zraka ima postaja pomembno vlogo tudi pri raziskavah podnebnih sprememb, saj beleži tudi tanjšanje stratosferskega ozona, vremenske in podnebne podatke (temperatura, količina padavin, moč vetra, vlažnost in sončno sevanje), ki pomagajo pri razumevanju spreminjanju svetovnega ozračja.

Morje zahodno od Tasmanije je najdaljše neprekinjeno oceansko območje na planetu, Cape Grim pa je kraj, kjer se v obalo po dolgem potovanju po morju zaletavajo rjoveči zahodni vetrovi. Zaradi teh je Južni ocean eden najbolj zahrbtnih območij na Zemlji. Sunki vetra, ki pihajo na Cape Grimu, lahko dosežejo hitrosti tudi do 180 kilometrov na uro, ob tem pa prinašajo na območje neokrnjen zrak z Antarktike, to pa zato, ker je veter prepotoval celoten ocean brez motenj kopnega.

Cape Grim
Foto: PROFIMEDIA

“Na podlagi podatkov o hitrosti in smeri vetra vemo, da lahko približno 30 odstotkov zraka, ki doseže Cape Grim, štejemo za tako imenovani ‘osnovni zrak’, kot so ga poimenovali znanstveniki. To je zrak, na katerega ne vplivajo lokalni atmosferski viri,” je še pojasnila Stavert.

Vzorci zraka služijo tudi kot arhiv, ki bo v pomoč znanstvenikom tudi v prihodnosti. Zelo čist zrak so merilne postaje izmerile še v Mauna Loi na Havajih, na otoku Macquarie, postaji Casey na Antarktiki in v mestu Ny-Ålesund na Svalbardu.

Zaradi čistosti zraka na Cape Grimu pa si roke manejo tudi nekateri poslovneži, ki so že začeli “tržiti” z neokrnjeno naravo. Proizvajajo vse od ustekleničene deževnice do ustekleničenega zraka. Tega prodajajo ljudem v bolj onesnaženih krajih po svetu, da bi lahko užili v čistosti najčistejšega zraka na svetu. Kot zanimivost: v eni steklenički je približno za 130 vdihov svežega tasmanskega zraka.

Ustekleničen zrak
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!