V potresu na jugozahodu Pakistana najmanj 20 mrtvih

Svet 07. Okt 202107:42 > 09:06 0 komentarjev
Potres v Pakistanu
QUETTAVOICE.COM/Reuters

Jugozahod Pakistana je v zgodnjih jutranjih urah stresel močan potres z magnitudo 5,9. Najmanj dvajset ljudi je umrlo, več kot tristo je bilo poškodovanih. Med žrtvami naj bi bilo tudi veliko žensk in otrok.

Po podatkih Ameriškega geološkega inštituta je bilo žarišče potresa samo devet kilometrov pod zemljo. Potresi, ki imajo plitva žarišča, lahko povzročijo več škode, piše BBC.

Eno najbolj prizadetih je po poročanju tujih medijev gorsko mesto Harnaj v provinci Balučistan. Reševalne akcije še vedno potekajo, saj so se med tresenjem tal porušile številne stavbe. Oblasti se bojijo, da bi lahko število mrtvih še naraslo.

Mesto je odmaknjeno in težko dostopno, poleg tega pa naj bi cesto, ki vodi do njega, zasul zemeljski plaz, kar otežuje reševanje. Dodatne težave povzroča pomanjkanje elektrike in pokritosti mobilnega omrežja.

Poškodovane so po poročanju CNN odpeljali v bolnišnico s helikopterjem. Lokalne oblasti zagotavljajo, da so razmere pod nadzorom.

Po nekaterih poročilih naj bi bilo v rudniku na obrobju mesta Harnaj ujetih 15 rudarjev. V rudnik so poslali reševalce, v pomoč na prizadeto območje pa prihajajo tudi helikopterji, ki naj bi odpeljali ranjene.

Prekinjena je bila oskrba z električno energijo, zaradi česar so morali zdravstveni delavci v slabo opremljenih bolnišnicah do zore delati ob pomoči svetilk in prenosnih telefonov.

Tresenje tal so čutili po vsem Balučistanu, ki meji na Afganistan in Iran, vključno z regionalno prestolnico Kveta, ki leži približno 170 kilometrov zahodno od Harnaja.

Leta 2015 je v potresu z močjo 7,5 v Pakistanu in Afganistanu umrlo skoraj 400 ljudi. Potres z magnitudo 7,6 pa je bil leta 2005 usoden za več kot 73.000 ljudi, 3,5 milijona jih je ostalo brez strehe nad glavo, večina v Kašmirju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!