Kanclerka Merkel na srečanju s kraljico Elizabeto II. in Borisom Johnsonom

Svet 02. Jul 202118:58 > 20:37 0 komentarjev
Angela Merkel in Elizabeta II.
Steve Parsons/REUTERS

Na obisku na Otoku je nemška kanclerka Angela Merkel nakazala možnost, da bi za polno cepljenje potnike z Otoka lahko odpravili karanteno, ki je zanje trenutno obvezna. Merkel je prav tako optimistična glede reševanja severnoirskega vprašanja po brexitu.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes obiskala Združeno kraljestvo, kjer se je sestala z britanskim premierjem Borisom Johnsonom ter je imela avdienco s kraljico Elizabeto II. Monarhinja je nemško kanclerko sprejela na gradu Windsor, z Johnsonom pa se je voditeljica Nemčije sestala v Chequersu, podeželski rezidenci britanskega premierja.

Nemška kanclerka je danes (resda prek spleta) nagovorila britanski vladni kabinet. Kabinet je nagovorila kot prva tuja voditeljica po letu 1997, ko je britanske ministre nagovoril takratni predsednik ZDA Bill Clinton, navajajo tuji mediji.

Med današnjim obiskom na Otoku je kanclerka sporočila, da bodo verjetno kmalu delno sprostili omejitve potovanj iz Velike Britanije v Nemčijo, čeprav se na Otoku še naprej pospešeno širi različica novega koronavirusa delta. Zaradi širjenja bolj nalezljive različice večina britanskih državljanov trenutno ne sme vstopiti v Nemčijo, tisti, ki lahko, pa morajo v 14-dnevno karanteno. Nakazala je možnost, da bi lahko pogoj karantene odpravili za polno cepljenje potnike z Otoka, piše tiskovna agencija Reuters.

Angela Merkel in Boris Johnson
Jonathan Buckmaster/REUTERS

Kanclerka je zaradi epidemiološke situacija na Otoku izrazila zaskrbljenost spričo dejstva, da si bo lahko finale evropskega nogometnega prvenstva na stadionu ogledalo 45.000 oziroma celo 60.000 gledalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Johnson je medtem spomnil na uspešno kampanjo cepljenja v Veliki Britaniji. “Ključnega pomena je, da smo v Združenem kraljestvu s kampanjo cepljenja zgradili pomemben zaščitni zid,” je povedal.

Da prebivalci Otoka dopustujejo na tujem, je sicer ključnega pomena za turistično panogo, dodaja Reuters.

Kanclerka optimistična glede severnoirskega vprašanja

Voditelja sta spregovorila tudi o razmerah po brexitu, saj še vedno ni rešeno vprašanje meje med Veliko Britanijo in Evropsko unijo na irskem otoku. “Optimistična sem, da se to lahko zgodi,” je dejala kanclerka o iskanju pragmatične rešitve glede spora. V sredini junija je Velika Britanija zaprosila EU za podaljšanje roka za vzpostavitev novega carinskega nadzora za blago, kot so ohlajeni mesni izdelki, ki iz Velike Britanije pripotujejo na Severno Irsko.

Angela Merkel in Boris Johnson
Stefan Rousseau/REUTERS

Kanclerka Merkel in premier Johnson sta se strinjala tudi glede nadaljevanja rednega dialoga med državama v okviru novega dogovora o sodelovanju. Obisk kanclerke v Londonu dojemajo kot priložnost za okrepitev odnosov z Nemčijo, ki je za Združeno kraljestvo tretji najpomembnejši trgovinski partner (največji partner je Evropska unija, sledijo ZDA).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!