Analitik o napovedanem Janševem umiku: To me je presenetilo

N1 video 22. Jun 202319:38 7 komentarjev
Janez Janša, Anže Logar
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po razkritju N1, da je Janez Janša svoje poslance pred pol leta seznanil, da na prihodnjem kongresu ne bo več kandidiral za predsednika SDS, smo se pogovarjali s političnim analitikom. Je prvak največje opozicijske stranke mislil resno, mu Anže Logar, ki ga Janša očitno vidi kot svojega naslednika, verjame? In kaj mu je s tem strankarski šef želel sporočiti?

Da je predsednik SDS Janez Janša na seji poslanske skupine v Destrniku pred pol leta svoje poslance šokiral z napovedjo, da na naslednjem kongresu leta 2025 ne bo več kandidiral, ob tem pa se je obrnil k Anžetu Logarju, je analitika, zgodovinarja in urednika Razpotij Luko Lisjaka Gabrijelčiča presenetilo.

Kot je povedal v oddaji N1 STUDIO, so sicer to “tisti dogodki, ki jih vsi pričakujemo, ko se zgodijo, nas pa presenetijo”. Obenem pa poteze, ki jih je od takrat vlekel poslanec in predsednik sveta SDS Anže Logar, pa tudi drugi iz kroga SDS, po mnenju Lisjaka Gabrijelčiča kažejo, da “nihče tega ne jemlje za suho zlato”. Tudi zato, ker Janša svojega umika ni napovedal prvič: “Med besedami in dejanji je velik razkorak, je morje, kot bi rekli Italijani.”

Je Janša s to potezo Logarja, ki je vmes ustanovil svojo platformo, na neki način stisnil v kot?

Lisjaka Gabrijelčiča smo povprašali tudi o odzivu SDS, ki naših vprašanj ni komentirala, se je pa po objavi članka na omrežju Twitter odzval Janša, z besedami, “da je to seveda ena od možnosti na kongresu SDS čez 2 leti, tako kot je bila na vseh dosedanjih kongresih”. Analitik njegov tvit vidi kot potrditev našega razkritja: “Če to ne bi bilo res, bi se zagotovo odzval drugače.”

Hkrati pa ta odziv po njegovem kaže tudi na to, kako resno je Janša, ki SDS vodi že 30 let, mislil s to napovedjo. “On se vede, kot da bi bil običajen predsednik stranke, kot da bi vsakič zgolj slučajno kandidiral na kongresu in bil vsakič zgolj slučajno izvoljen.”

Spregovoril je tudi o različnih scenarijih, ki bi lahko sledili. Kaj bi torej za desnico in SDS pomenilo, da vodenje največje opozicijske stranke dejansko prevzame Anže Logar in kaj bi se zgodilo, če se Janša res umakne, Logar pa ga kljub temu ne nasledi in stopi na lastno politično pot?

Anže Logar sicer od predsedniških volitev nastopa zelo kontrolirano, ne oglaša se veliko, je pa na vztrajanje novinarskih kolegov vendarle povedal, da bi v primeru, če bi predlogi njegove platforme postali nesprejemljivi za SDS, verjetno “v neki fazi” odšel iz stranke.

Si torej s svojimi izjavami in potezami zgolj kupuje čas in želi ohraniti obe možnosti odprti? Luka Lisjak Gabrijelčič temu pritrjuje, ocenjuje pa, da takšne izjave vseeno kažejo, “da bolj računa na možnost odhoda”. Zakaj tako meni, pa v spodnjem posnetku.

Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje