Ruske sile na silo odpeljale tri novinarje in založnika

Svet 21. Mar 202206:18 > 23:07 6 komentarjev
novinarji
Profimedia (arhivska slika)

Spremljali smo šestindvajseti dan ruske invazije na Ukrajino. Kijev je zavrnil zahtevo Moskve, ki je kot pogoj za to, da bo iz obleganega Mariupola omogočila evakuacijo, navedla predajo ukrajinskih sil. Po navedbah britanskega ministrstva za obrambo obkolitev Kijeva ostaja prioriteta Rusije. Ruske sile so zadele vojaški objekt na zahodu Ukrajine blizu mesta Rivne, prvič pa naj bi bila tarča ruskega napada Odesa, pristaniško mesto ob Črnem morju. Zračni napad je v ukrajinski prestolnici, kjer bo od danes zvečer do srede zjutraj veljala policijska ura, zahteval več življenj. Ruske sile so zjutraj na silo odpeljale tri novinarje in založnika, kasneje so jih izpustili. V medijih in na družbenih omrežjih se pojavlja veliko različnih informacij, katerih točnost je nemogoče preveriti.

22.55 V EU strinjanje glede razširitve sankcij proti Rusiji

Med članicami EU obstaja široko soglasje o tem, da je treba sankcije proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini še razširiti, a tudi različni pogledi glede podrobnosti, je dejal zunanji minister Anže Logar po današnjih pogovorih v Bruslju. Od vrha unije konec tedna se pričakuje politična usmeritev glede naslednjega, petega svežnja sankcij.

22.10 Ruske sile pridržale ukrajinske uradnike

V severnem mestu Černigov so zabeležili pet primerov, ko so ruske sile pridržale lokalne uradnike, poroča tiskovna agencija Interfax-Ukrajina. Medtem so Rusi na vzhodu Ukrajine ugrabili vodjo vasi v Harkovu, poroča tiskovna agencija UNIAN.

20.55 Biden z evropskimi zavezniki o usklajenem odzivu na ukrajinsko krizo

Ameriški predsednik Joe Biden se je danes o ukrajinski krizi po telefonu pogovarjal s ključnimi evropskimi zavezniki. Do pogovora je prišlo v okviru priprav na izredni vrh članic Nata in zasedanjem voditeljev EU v Bruslju, ki se ju bo v četrtek udeležil tudi Biden. Voditelji so znova poudarili pomen enotnosti v odzivu na rusko agresijo.

20.05 Kijev ni pripravljen na kompromise glede ozemeljske celovitosti

Ukrajinski pogajalec Mihajlo Podoljak je ocenil, da je odpor Ukrajine Rusijo prisili, da “bolj ustrezno oceni realnost”. To je po njegovih besedah pomagalo spodbuditi neke vrste dialog. Kakšno koli odločitev o mirovnem sporazumu bosta sprejela predsednika, dogovora o datumu srečanja še ni. Čeprav podrobnosti pogajanj ni želel posredovati, je dal jasno vedeti, da Kijev ni pripravljen na kompromise glede ozemeljske celovirosti.

19.35 Lažne in zavajajoče vsebine o vojni v Ukrajini na TikToku

V nepredstavljivi obilici posnetkov pa se pod vprašaj postavljajo tudi profili, ki objavljajo dvomljive ali povsem lažne informacije. Podjetje NewsGuard je tako v raziskavi obravnavalo vsebine na omenjeni aplikaciji in ugotovilo, da se na TikToku pojavljajo lažne in zavajajoče vsebine o vojni v Ukrajini. Več v prispevku: Resničnost po meri uporabnika: tudi TikTok orožje za širjenje lažnih informacij.

19.13 Ruske sile obstreljevale evakuacijske avtobuse

Guverner Zaporožja Oleksandr Starukh je objavil, da so ruske sile obstreljevale avtobuse, ki so danes iz frontne črte evakuirali civiliste, pišeta CNN in Guardian. Ranjeni so bili štirje otroci, ki so jih prepeljali v bolnišnico. Navedb Reuters ni mogel neodvisno preveriti.

19.07 Med obstreljevanjem umrlo 21 ukrajinskih reševalcev

Med obstreljevanjem je bilo ubitih 21 ukrajinskih reševalcev, 47 pa jih je bilo ranjenih, je povedal namestnik vodje ukrajinske državne službe za izredne razmere Roman Prymush. Po Ženevski konvenciji se obstreljevanje reševalcev šteje za vojni zločin. Te primere evidentirajo, gradivo pa posredujejo pristojnim organom, je povedal. Postopki na mednarodnih sodiščih že tečejo, njegove besede povzema CNN.

18.37 Belorusija bi lahko kmalu napadla Ukrajino

Belorusija, tesna zaveznica Rusija, bi lahko kmalu napadla Ukrajino, pravi visoki uradnik Natove obveščevalne službe. Uradnik, ki je želel ostati anonimen, je dejal, da je zavezništvo zaskrbljeno, da bi se beloruske sile lahko pridružile boju v Ukrajini. Beloruska vlada se po njegovih besedah pripravlja na to, da bo upravičila belorusko ofenzivo proti Ukrajini. Na svojem ozemlju bi lahko namestili tudi rusko jedrsko orožje, piše Guardian.

18.36 Rusija: Ukrajina nakupovalno središče uporabljala za shranjevanje raketnih sistemov

Ruske sile so v nedeljo pozno zvečer bombardirale nakupovalno središče v Kijevu, umrlo je najmanj osem ljudi. Rusija trdi, da je nakupovalno središče ukrajinska vojska uporabljala za shranjevanje raketnih sistemov. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je Ukrajino obtožil, da uporablja civilno infrastrukturo kot ščit za artilerijo in raketne sisteme, s katerimi napada ruske enote. Ruske sile vztrajajo pri ofenzivi na Kijev, čeprav v zadnjih dveh tednih tam niso bistveno napredovale.

Ukrajina
Thomas Peter/REUTERS

18.31 Zelenski: Kijev ne more izpolniti ruskih ultimatov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes dejal, da Ukrajina ne more izpolniti “ruskih ultimatov”, saj da želi Moskva “uničiti” njegovo državo. Moskva želi, da Ukrajina “preda” Harkov, Mariupolj in Kijev, je še dejal Zelenski in dodal, da tega ne morejo storiti niti prebivalci teh mest “ne jaz kot predsednik”.

18.10 Ruske sile na silo odpeljale tri ukrajinske novinarje

Ruske sile so v ponedeljek zjutraj na silo odpeljale tri novinarje in upokojenega založnika, poroča CNN. Vsi so povezani s časopisom Melitopolskie Vedomosti, s sedežem v mestu na jugu Ukrajine Melitopol, ki ga sedaj okupira Rusija. Oboroženi moški so v njihove domove prišli okoli zore, nekaterim novinarjem so zasegli računalnike. Ugrabljene se po poročanju CNN pridržale za več ur in jih nato izpustile.

17.47 EU potrdila strateški kompas – vizijo obrambnega razvoja

Zunanji in obrambni ministri EU so danes v Bruslju potrdili strateški kompas – vizijo obrambnega razvoja unije v prihodnjem desetletju. Njegovo rojstvo je zaznamovala vojna v Ukrajini. Največ pozornosti je bilo v razpravah o strateškem kompasu namenjene razvoju zmogljivosti za hitro napotitev do 5000 vojakov v odziv na različne vrste kriz, ki naj bi bile operativne do leta 2025. Poleg tega daje strateški kompas več poudarka kibernetskemu prostoru in vesolju.

17.45 Rusija opustila mirovna pogajanja z Japonsko

Rusija je opustila pogajanja z Japonsko o mirovni pogodbi po drugi svetovni vojni. To je Moskva storila po tem, ko je Japonska zaradi vojne v Ukrajini proti Rusiji napovedala sankcije. Državi uradno še nista končali sovražnosti zaradi otokov, ki so v Rusiji znani kot Kurilski otoki, na Japonskem pa kot Severna ozemlja, poroča Al Džazira.

17.33 Ukrajinski obrambni minister Rusijo obtožil državnega terorizma

Ukrajinski obrambni minister Oleksii Reznikov je Rusijo obtožil, da v Ukrajini izvaja državni terorizem. Rekel je, da bo nadaljevala z napadi na druge države. Med obiskom v Londonu je navedel, da je bilo od začetka invazije ubitih 150 ukrajinskih otrok, uničenih 400 šol in vrtcev ter več kot 110 bolnišnic. “To je državni terorizem. Kremelj je treba ustaviti, ker bo šel še dlje. Napadel bo druge države,” je povedal.

17.28 V napadu na mesto Avdiivka ubit civilist

Napadeno je bilo mesto Avdiivka v Donecku. Regionalni vojaški vodja Pavlo Kyrilenko je sporočil, da je bil v napadu ubit najmanj en civilist, dva sta bila ranjena. Škodo so zabeležili na 15 naslovih.

17.07 BBC potrdil 557 žrtev med ruskimi vojaki

Točnih poročil o številu smrti med ruskimi vojaki ni. Ukrajinska stran trdi, da je bilo do zdaj ubitih 15.000 ruskih vojakov, a bi v to lahko bili vključeni tako mrtvi kot ranjeni. Ameriški podatki kažejo, da je umrla približno polovica teh. Rusko obrambno ministrstvo je število žrtev objavilo enkrat – 2. marca je navedlo, da je umrlo 498 vojakov. BBC pa je sedaj ustvaril seznam ruskih žrtev. Na seznamu je 557 potrjenih žrtev.

vojak
Gleb Garanich/REUTERS

16.51 ZDA: Rusija ima težave z zalogo natančno vodenega streliva

Po besedah visokega ameriškega obrambnega uradnika ima Rusija “težave z zalogo natančno vodenega streliva”, piše CNN. Gre za rakete, pri katerih je mogoče določiti cilj. Zaradi težav z zalogo natančno vodenega streliva pa je mogoče opaziti vse več uporabe “neumnih bomb”. Uradnik je po poročanju BBC ocenil, da je ruska invazija večinoma zaustavljena. Čete se od prejšnjega tedna niso premaknile proti Kijevu, je dejal.

16.40 Kuleba Kitajsko pozval k posredovanju pri rešitvi konflikta

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je pozval Kitajsko, naj igra “pomembno vlogo” v naporih za rešitev konflikta v Ukrajini.

16.03 ZDA opažajo povečano aktivnost ruskih sil v Črnem morju

ZDA opažajo povečano aktivnost ruskih sil v Črnem morju, poroča CNN. Visok ameriški obrambni uradnik je dejal, da ZDA verjamejo, da je Rusija Odeso delno obstreljevala s teh vojaških ladji. Znakov amfibijskega napada na Odeso še ni. V Črnem morju ima Rusija več kot ducat vojnih lasji, vključno amfibijskimi ladjami, površinskimi borci, minolovcem in patruljnimi čolni.

ZDA so sporočile, da ne morejo neodvisno potrdtiti ruskih trditev, da so konec tedna na ukrajinski cilj izstrelili hiperzvočne rakete. Vendar uporaba takšnega orožja z vojaškega vidika nima smisla, navedbe vojaškega uradnika povzema Guardian.

15.59 Od začetka vojne dom zapustilo 10 milijonov Ukrajincev

Od začetka vojne v Ukrajini je bilo dom prisiljeno zapustiti 10 milijonov prebivalcev, je objavila Agencija Združenih narodov za begunce. To je skoraj četrtina prebivalcev Ukrajine, 2020 je bilo namreč število prebivalcev ocenjeno na 44 milijonov. Večina beguncev – okoli 6,48 milijona – je razseljenih interno. Iz države je pobegnilo skoraj 3,5 milijona ljudi. Zatočišče so si begunci poiskali v bližnjih državah, med katerimi so Poljska, Romunija, Moldavija, Madžarska, Slovaška, Rusija in Belorusija, piše CNN. Med begunci je največ, približno 90 odstotkov, žensk in otrok.

begunci
Alexandros Avramidis/REUTERS

15.46 Moskovsko sodišče Meto označilo za ekstremistično organizacijo

Moskovsko sodišče je ugodilo tožbi državnega tožilca glede prepovedi Facebooka in Instagrama na ruskem ozemlju, poroča Guardian. Sodišče je odločitev utemeljilo z obrazložitvijo, da je matična družba Meta “ekstremistična organizacija”. Prepoved pa ne bo veljala za aplikacijo WhatsApp, preko katere je mogoče pošiljati sporočila, saj po odločitvi sodišča pri slednjem ne gre za javno širjenje informacij. Sodišče je zavrnilo poskus Mete, da bi obtožbe zavrnila.

15.34 Zelenski pozval Nestle, naj pretrga odnose z Rusijo

Ukrajinski predsednik Zelenski je med nagovorom Švicarjem podjetje Nestle pozval, naj pretrga odnose z Rusijo. Švicarsko podjetje, ki med drugim proizvaja Gerber, KitKat in Dreyer’s, se brani, da je od začetka vojne uvedlo korenite spremembe. Ukinili so izvod in uvoz izdelkov v Rusijo, prekinili oglaševanje ter investicije, navaja podjetje. Poudarjajo še, da ostajajo aktivni v Ukrajini, hrano pa jim je uspelo dostaviti tudi v Harkov.

15.28 Rusija: Vezi z ZDA na robu pretrganja

Rusija je ameriškemu veleposlaniku sporočila, da so vezi med državama na robu pretrganja. Ameriški predsednik Joe Biden je namreč minuli teden izrekel več komentarjev o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, med drugim je Biden Putina opisal kot vojnega zločinca. Po oceni Moskve gre za nesprejemljive komentarje, poroča Guardian.

Ameriški veleposlanik John Sullivan je na srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom zahteval, da se Američanom, pridržanim v Rusiji, zagotovi dostop do konzularne pomoči. Zahteval je tudi spoštovanje mednarodnega prava in človekovega dostojanstva, je kasneje poročal CNN.

15.04 Do zdaj ubitih najmanj 925 civilistov

Od začetka konflikta v Ukrajini je bilo ubitih najmanj 925 civilistov, je objavil Urad Združenih narodov za človekove pravice. Ranjenih je bilo 1.496 oseb. Dejansko število smrtnih žrtev med civilisti je verjetno precej večje, saj urad še ni mogel preveriti poročil o žrtvah iz več mest, vključno z Mariupolom, piše Guardian.

15.02 EU z dodatno finančno pomočjo Ukrajini

Evropska unija bo Ukrajini namenila dodatno finančno pomoč in orožje, je pred zasedanjem ministrov v Bruslju povedala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. “Sredstva za nakup vojaške opreme bomo povečali na milijardo evrov. S tem dajemo jasno sporočilo, da smo solidarni z Ukrajino, se zavzemamo za zaščito civilistov,” je povedala po poročanju CNN.

14.52 Ruske sile streljale proti protestnikom v Hersonu

Ruske sile so s streljanjem razgnale protestnike v mestu v južni Ukrajini Herson, poroča BBC. Na družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek, na katerem je videti protestnike na trgu, nato pa se sliši zvok streljanja, ljudje pa začnejo bežati. Ranjenih naj bi bilo več ljudi. Prebivalci mesta sicer redno protestirajo proti okupaciji.

14.21 Po skoraj mesecu dni spet steklo trgovanje na borzi v Moskvi

Po skoraj enomesečni prekinitvi zaradi konflikta v Ukrajini je na borzi v Moskvi danes spet steklo trgovanje, najprej samo z obveznicami, ki jih je izdala vlada. V trgovanju pred odprtjem borze so donosi na obveznice porasli za skoraj 20 odstotkov, nato pa se nekoliko znižali.

14.14 Pogajalski skupini opravili 90 minut dolg video klic

Pogajalski skupini Ukrajine in Rusije sta danes opravili 90 minut dolg video klic. Delovne skupine bodo čez dan nadaljevale s sestanki, besede ukrajinskega pogajalca Davida Arahamia povzema Guardian. Rusija glede mirovnih pogajanj ne misli resno, pa je za BBC povedal svetovalec ukrajinskega predsednika Zelenskega Alexander Rodnyansky. Pravi, da je cilj pogovorov ujeti Zahod v misel, da nadaljnje sankcije niso potrebne. “Pogovori se uporabljajo za odvrnitev pozornosti od dogajanja na bojiščih,” je povedal.

V Moskvi za zdaj ne vidijo možnosti za srečanje na najvišji ravni. Pogoji za srečanje predsednikov Rusije in Ukrajine, na katerem bi razpravljali o končanju ruske invazije, še niso izpolnjeni, so sporočili iz Kremlja. Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova na pogajanjih ni bil dosežen znaten napredek. “Preprosto nimata ničesar oprijemljivega, nobenega dogovora, ki bi se ga lahko držala,” je izjave Peskova povzela ruska tiskovna agencija Interfax.

V nedeljo je sicer ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Linda Thomas-Greenfield opozorila, da je malo možnosti za preboj v mirovnih pogajanjih. “Zdi se, da so pogajanja enostranska in da Rusi niso naredili nobenega koraka k diplomatski rešitvi,” je povedala.

13.56 V nedeljo šest napadov na ukrajinske zdravstvene ustanove

V nedeljo se je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zgodilo šest dodatnih napadov na ukrajinske zdravstvene ustanove. V času vojne v Ukrajini se je tako skupaj zgodilo 52 napadov na zdravstvene ustanove, ki so potrjeni. “To je nesprejemljivo,” je tvitnila WHO in dodala: “Zdravstvene ustanove je vedno treba zaščititi.”

13.45 Odesa naj bi bila prvič tarča ruskega napada

Ključno pristaniško mesto Odesa ob Črnem morju je bilo po doslej znanih informacijah prvič od začetka ruske invazije na Ukrajino tarča napada. Doslej so ji ruski agresorji prizanesli, danes pa naj bi napadli stanovanjska poslopja na obrobju mesta. O žrtvah sicer iz mesta ne poročajo, bi pa naj na prizorišču izbruhnil požar. Po navedbah ukrajinskega časnika Kyiv Independent naj bi Rusi na milijonsko Odeso obstreljevali z vojaških ladij v Črnem morju.

12.45 Prva rotacija osebja v Černobilu

V jedrski elektrarni v Černobilu so prvič od ruske zasedbe območja nuklearke uspeli opraviti rotacijo osebja, je danes sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Pojasnili so, da so jim ukrajinske oblasti sporočile, da se je polovica osebja po štirih tednih dela v nedeljo vrnila domov, delo pa je začela druga ukrajinska ekipa.

12.40 Obleganje Mariupola

V obleganem pristaniškem mestu Mariupol, ki leži ob Azovskem morju na vzhodu Ukrajine v regiji Doneck, so razmere po poročanju zahodnih medijev iz dneva v dan slabše, pričevanja civilistov, ki jim mesto uspe zapustiti, pa govorijo o neživljenjskih razmerah. Boji že nekaj dni potekajo na ulicah, tudi v mestnem središču. Zakaj je mesto pomembno za Rusijo, si preberite v tem prispevku.

Ukrajina
Nacho Doce/REUTERS

12.05 Moskva svari pred embargom na uvoz ruske nafte

Predstavniki več držav EU, med njimi Poljske in baltskih držav, so se zavzeli za popolno prekinitev trgovanja z Rusijo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je danes dejal, da bi bil naftni embargo odločitev, ki bi prizadela vse. “Tak embargo bi imel resne posledice za svetovni energetski trg, imel bi tudi zelo hude negativne posledice za Evropo,” je dejal po poročanju AFP. K prekinitvi trgovanja z Rusijo pa je Unijo danes pozval tudi ukrajinski predsednik. “Prosim, ne sponzorirajte vojaškega orožja te države, Rusije. Ne dajajte evrov okupatorjem. Zaprite jim vsa pristanišča. Ne izvažajte jim blaga. Odpovejte se energentom. Pritisnite na Rusijo, da bo zapustila Ukrajino,” je Volodimir Zelenski povedal v videonagovoru.

11.35 “Zelo veliki” razkoraki v stališčih

Izraelski premier Naftali Bennett, ki se mu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pred nekaj urami zahvalil za trud, ki ga vlaga v posredovanje med rusko in ukrajinsko stranjo, je povedal, da ostajajo “zelo veliki” razkoraki med stališči Kijeva in Moskve, a da pogovori o prekinitvi ognja vseeno napredujejo. Povzema Al Džazira.

11.25 V Kijevu znova policijska ura

Župan Kijeva Vitalij Kličko je sporočil, da bo v mestu ponovno veljala policijska ura, in sicer danes od 20.00 po lokalnem času do srede do 7.00. Po njegovih besedah se jutri ne bodo odprle trgovine, lekarne in bencinske črpalke.

10.35 V Kijevu več smrtnih žrtev

Ukrajinske oblasti so sporočile, da je napad na nakupovalno središče in stanovanjske objekte na severozahodu Kijeva zahteval najmanj šest življenj, navaja BBC. Medtem pa Kyiv Indpendent – sklicujoč se na navedbe urada državnega tožilca – poroča o osmih žrtvah. Več o napadu spodaj.

10.10 Kitajska v Ukrajino pošilja novo humanitarno pošiljko

Kitajska v Ukrajino pošilja novo pošiljko humanitarne pomoči v vrednosti 1,4 milijona evrov, poroča CNN. “Kitajska bo še naprej imela konstruktivno vlogo pri spodbujanju deeskalacije razmer v Ukrajini in je pripravljena sodelovati pri premagovanju humanitarne krize,” je ob tem povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

9.25 Rusija zanikala napad na kemično tovarno

Po poročanju tiskovne agencije Interfax rusko obrambno ministrstvo zanika, da so ruske sile načrtovale oziroma izvedle napad na katerokoli kemično tovarno v Ukrajini. Navedbe prihajajo po tem, ko so v sumski regiji zabeležili nevarne izpuste amonijaka iz tamkajšnje kemične tovarne. So pa v ministrstvu potrdili, da so ruske sile zadele vojaški objekt blizu mesta Rivne na zahodu Ukrajine. Povzema Al Džazira.

9.20 Biden Ukrajine predvidoma ne bo obiskal

Ameriški predsednik Joe Biden, ki se bo ta teden mudil v Bruslju, bo obiskal tudi vzhodno krilo zveze Nato. Po vrhu Nata, EU in držav G7 v četrtek bo odpotoval v Varšavo, kjer se bo srečal s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo. Ob tem so v Beli hiši v nedeljo zavrnili možnost, da bi Biden obiskal tudi Ukrajino.

8.40 V nedeljo znova zbežalo več tisoč ljudi

V nedeljo je po humanitarnih koridorjih iz več ukrajinskih mest zbežalo 7.295 ljudi, od tega jih je skoraj 4.000 zbežalo iz Mariupola v Zaporožje, je v nedeljo zvečer sporočila namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk. Od dogovorjenih sedmih koridorjev so štirje varni in v uporabi, je dodala.

8.35 Bombardiranje v Kijevu

Ruske sile so pozno v nedeljo bombardirale zahod ukrajinske prestolnice Kijev, pri čemer je umrlo več ljudi (najmanj štirje). Bombe so zadele stanovanjske stavbe in nakupovalno središče, pri čemer so izbruhnili požari. Dopisnik AFP medtem poroča, da je pred nakupovalnim središčem videl šest trupel. Reševalci se trenutno še prebijajo skozi ruševine in iščejo morebitne preživele.

Mariupol
Mariupol (Alexander Ermochenko/REUTERS)

8.30 Kaj se po navedbah ukrajinske strani dogaja v Mariupolu?

Rusija je v Mariupolu zadela več civilnih zaklonišč, šol, bolnišnico in gledališče. Nazadnje so iz mesta v nedeljo poročali, da je ruska bomba opustošila umetniško šolo, kamor naj bi se pred tem zateklo kakih 400 civilistov. Ukrajina trdi, da ti napadi predstavljajo vojne zločine. Prav tako Rusiji očita, da v mestu namerno ustvarja humanitarno krizo, med drugim tako, da preprečuje prihod humanitarne pomoči in tamkajšnje prebivalce prisilno vozi v Rusijo.

Vrstijo se tudi obtožbe lokalnih oblasti o domnevnih ugrabitvah ljudi, ki naj bi jim Rusi vzeli ukrajinske dokumente ter jih prevažali na prisilno delo na odročna območja v Rusiji, a teh navedb zaenkrat ni mogoče neodvisno potrditi. Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je v pogovoru za ukrajinske medije spregovorila o ruskih “ugrabitvah” otrok iz ukrajinskih sirotišnic. Rusija naj bi na silo iz Mariupola odpeljala okoli 350 otrok, za katere se zdaj ne ve, kje so in kaj se bo z njimi zgodilo, je dejala.

8.05 Britanski obveščevalci: Kijev ostaja prioriteta

Britansko ministrstvo za obrambo je delilo svoje najnovejše obveščevalne podatke, iz katerih je po navedbah tujih medijev mogoče sklepati, da bo obkolitev Kijeva v prihodnjih tednih še naprej prioriteta za Rusijo. “Navkljub manku napredka Kijev ostaja primarni vojaški cilj Rusije,” je sporočilo ministrstvo in dodalo, da se hudi boji še naprej dogajajo severno od Kijeva. Medtem ko je napredovanje ruskih sil s smeri severovzhoda ustavljeno, se bile ruske sile, ki prihajajo s severozahoda, odbite s “silovitim ukrajinskim odporom”, povzema CNN. Glavnina ruskih sil ostaja okoli 25 kilometrov stran od središča ukrajinske prestolnice.

7.50 Zelenski za CNN: Neuspešna pogajanja lahko vodijo v tretjo svetovno vojno

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljskem pogovoru za CNN komentiral možne scenarije reševanja konflikta po diplomatski poti. Sporočil je, da se je pripravljen pogajati z Vladimirjem Putinom, pri čemer pa je opozoril, da bi neuspeh pogajanj pomenil, “da smo v tretji svetovni vojni.” Več v tem prispevku.

7.45 Napad na vojaški objekt na zahodu Ukrajine

Rusija je na vojaško vadbišče v mestu Rivne na zahodu Ukrajine izstrelila dve raketi, je sporočil vodja regionalne administracije Vitalij Koval. BBC navaja, da trditev še niso uspeli neodvisno preveriti.

7.15 Pogovori na najvišji ravni morda v Jeruzalemu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da Izrael skuša posredovati med Ukrajino in Rusijo ter da bi bila država lahko prizorišče srečanja ukrajinskih in ruskih predstavnikov na najvišji ravni. Zelenski se je izraelskemu premierju Naftaliju Bennettu zahvalil za trud. Po navedbah BBC je dejal: “Hvaležni smo za njegov trud, da bomo prej kot slej začeli pogovore z Rusijo, morda v Jeruzalemu.”

Zelenski
PROFIMEDIA

6.40 Nevarnost amonijaka v sumski regiji

Iz obleganega mesta Sumi na severovzhodu Ukrajine poročajo o nevarnih izpustih amonijaka. Ta je po besedah guvernerja regije ušel iz tamkajšnje kemične tovarne, nevarnost pa je omejena na 2,5-kilometrski obroč okoli obrata. Medtem ko nevarnosti za mesto Sumi ni, izpusti ogrožajo dve vasi. Tamkajšnji prebivalci so dobili navodilo, naj nemudoma poiščejo zatočišče pod zemljo in, v kolikor je zaznati amonijak, dihajo prek gaze, namočene v citronsko kislino.

Kot so sporočili kasneje, naj bi bilo uhajanje posledica ruskega obstreljevanja, poroča BBC.

6.10 Ukrajinski vojaki ne bodo odložili orožja v Mariupolu

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je sporočila, da ukrajinski vojaki, ki se borijo v obleganem Mariupolu, ne bodo odložili orožja, saj “ne more biti nobene dileme glede kakršnekoli predaje,” navaja Al Džazira. Rusija je po njenih besedah predajo namreč opredelila kot pogoj za to, da bo civilistom, ki so še ostali v obleganem mestu, dovolila oditi. Stanje v Mariupolu in pogoje Rusije je podpredsednica vlade primerjala z zajemanjem talcev. V mestu že dalj časa vlada pomanjkanje osnovnih dobrin, tudi hrane in vode.

6.05 Ministri v Bruslju o Ukrajini

Zunanji in obrambni ministri EU bodo danes v Bruslju razpravljali o vojni v Ukrajini. V ospredju bodo predvidoma vprašanja, kako še pomagati Ukrajini, kako zagotoviti učinkovito izvajanje sprejetih sankcij proti Rusiji in katere sankcije unija še lahko sprejme. Odločitev o novih sankcijah, o petem svežnju, se ne pričakuje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje