Kitajska policija med protesti pretepla in priprla novinarja BBC (VIDEO)

Svet 28. Nov 202208:34 > 11:34 0 komentarjev
Protesti na Kitajskem
Thomas Peter/REUTERS

Po burnem koncu tedna se v številnih kitajskih mestih nadaljujejo protesti proti strogim ukrepom za preprečevanje koronavirusa. Policija je pridržala več protestnikov, pa tudi novinarja BBC Edwarda Lawrencea, ki je poročal s protestov v Šanghaju. Kot so sporočili z britanskega javnega medija, je kitajska policija novinarja tudi pretepla, po nekaj urah pa izpustila na prostost. Prav na ulicah Šanghaja so zjutraj zrasle visoke pregrade, s katerimi želijo oblasti omejiti nadaljevanje protestov.

Ljudje so se že minuli konec tedna odpravili na ulice v večjih mestih in se zbrali v univerzitetnih kampusih, da bi pozvali h koncu strogih proticovidnih ukrepov in k večjim političnim svoboščinam.

Protesti so ponekod trajali še v noči na ponedeljek, v večjih mestih pa se danes nadaljujejo.

Gre za prvi tak val protestov v državi, odkar so oblasti nasilno zatrle prodemokratične shode leta 1989. Policija je posredovala proti več sto protestnikom, ki so se zbrali blizu diplomatske četrti v Pekingu, po poročanju tiskovne agencije Reuters pa je v Šanghaju pretepla in priprla novinarja BBC Edwarda Lawrencea.

“BBC je izjemno zaskrbljen zaradi ravnanja z našim novinarjem, ki je bil aretiran in vklenjen med poročanjem o protestih v Šanghaju. Pridržali so ga za več ur. Med prijetjem ga je policija tepla in brcala. To se je zgodilo, medtem ko je delal kot akreditirani novinar,” je zapisal tiskovni predstavnik britanskega javnega servisa.

BBC je dodal, da verodostojnega pojasnila za prijetje novinarja niso prejeli. “Od kitajskih oblasti nismo prejeli nobene uradne razlage ali opravičila, razen trditve uradnikov – ki so ga pozneje izpustili – da so ga aretirali v njegovo dobro, če bi se med množico okužil s koronavirusom,” so dodali. Kitajsko zunanje ministrstvo pa je glede dogodka zatrdilo, da se novinar BBC med poročanjem o protestih v Šanghaju policiji ni predstavil kot novinar.

Tudi Lawrence sam je na Twitterju kasneje objavil pojasnilo BBC in dodal, da je bil po njegovem vedenju prijet tudi domačin, ki je skušal policiji preprečiti, da ga med prijetjem pretepe.

Britanski državni sekretar Grant Shapps, med drugim pristojen za energijo in industrijo, je danes obsodil dejanja kitajske policije kot “nesprejemljiva” in “zaskrbljujoča”. “Karkoli se še zgodi, bi morala biti svoboda tiska nedotakljiva,” je povedal za radio LBC.

Po burnem vikendu v Šanghaju zrasle pregrade

V Pekingu so protestniki vzklikali slogane, kot je “Umaknite zapore javnega življenja” ter “Nočemo testiranja PCR, hočemo svobodo”. Nekateri so pred seboj nosili prazne liste papirja, s čimer so nasprotovali tudi (medijski) cenzuri. Kot smo poročali, so nekateri protestniki že v nedeljo zahtevali odstop kitajskega voditelja Ši Džinpinga, ki je bil nedavno izvoljen za svoj tretji mandat.

O protestih danes poročajo tudi iz mest Šanghaj, Čengdu, Čongčing, Vuhan in Nandžing. V Šanghaju je policija prijela tri protestnike, skupno pa je bilo doslej pridržanih še več protestnikov, vendar njihovo število ni znano. Policija je zjutraj v Šanghaju postavila masivne modre pregrade, ki so razmejile območje, kjer je bilo konec tedna veliko protestnikov.

Protesti na Kitajskem
Casey Hall/REUTERS
Protesti na Kitajskem
Aly Song/REUTERS

Objave o protestih močno omejene

Kitajski državni mediji o protestih ne poročajo. Peking je kmalu po začetku protestov omejil tudi razpravo na spletu, vse objave, ki so bile vezane na proteste, pa so bile skoraj nemudoma odstranjene z družbenega omrežja Weibo. Po poročanju BBC policija nenehno pritiska na protestnike, naj izbrišejo fotografije s protestov ali pa jih bodo prijeli.

Povod za proteste, ki so se začeli v nedeljo, je bil četrtkov požar v stanovanjskem bloku v Urumčiju, glavnem mestu severozahodne kitajske regije Šindžjang, v katerem je umrlo deset ljudi. Omejitve proti širjenju koronavirusa naj bi bile razlog za visoko število smrtnih žrtev, saj naj bi zaprtje otežilo reševanje ljudi iz gorečega bloka. Oblasti sicer te očitke grobo zavračajo.

Protesti na Kitajskem Protesti na Kitajskem
Thomas Peter/REUTERS
Protesti na Kitajskem Protesti na Kitajskem
Thomas Peter/REUTERS
Protesti na Kitajskem Protesti na Kitajskem
Thomas Peter/REUTERS
Protesti na Kitajskem Protesti na Kitajskem
Thomas Peter/REUTERS
Protesti na Kitajskem Protesti na Kitajskem
Thomas Peter/REUTERS
Protesti na Kitajskem Protesti na Kitajskem
Thomas Peter/REUTERS
Protesti na Kitajskem Protesti na Kitajskem
Thomas Peter/REUTERS

Peking je danes obtožil “sile s skritimi nameni” na družbenih medijih, ki skušajo povezati požar s covidnimi ukrepi, češ da so lokalne oblasti že pojasnile dejstva in ovrgle te informacije. V podporo protestom na Kitajskem so tudi v nekaterih evropskih mestih, med drugim v Londonu, Parizu, Amsterdamu in Dublinu, ter v Torontu v Kanadi in ponekod v ZDA v nedeljo potekali manjši protestni shodi.

Število potrjenih primerov okužbe s koronavirusom na Kitajskem sicer v zadnjih dneh narašča. Danes je po podatkih kitajske nacionalne zdravstvene komisije doseglo rekordnih 40.000 primerov.

Združeni narodi pozivajo k spoštovanju pravic

Združeni narodi so v luči demonstracij oblasti pozvali k spoštovanju pravic protestnikov, ob okrepljenih varnostnih ukrepih pa danes iz države ne poročajo o novih večernih shodih. Evropska radiodifuzna zveza (EBU) se je medtem odzvala na “nevzdržno zastraševanje” novinarjev njenih članic.

“Pozivamo oblasti, da se odzivajo na proteste v skladu z mednarodnimi standardi in zakoni o človekovih pravicah. Nihče ne bi smel biti arbitrarno pridržan za miroljubno izražanje svojih mnenj,” je na novinarski konferenci v Ženevi dejal tiskovni predstavnik urada visokega komisarja ZN za človekove pravice Jeremy Laurence.

Dodal je, da dopuščanje širše razprave, sploh z mladimi, lahko pripomore k oblikovanju javnih politik in zagotavlja, da so te bolje razumljene in posledično bolj učinkovite.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!