Kmalu bo znano, zakaj je FBI preiskal Trumpov dom na Floridi

Svet 12. Avg 202217:32 > 22:00 2 komentarja
Donald Trump
David 'Dee' Delgado/REUTERS

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump meni, da so navedbe, da naj bi v njegovem domovanju na Floridi agentje FBI iskali dokumente o jedrskem orožju, prevara. Po tem, ko se je tudi Trump strinjal z objavo vsebine naloga za preiskavo, naj bi pravosodno ministrstvo to objavilo še danes.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump se je odzval na poročanje Washington Posta, da so agenti FBI med preiskavo njegovega doma na Floridi v začetku tega tedna iskali dokumente o jedrskem orožju. Meni, da gre za prevaro. Navedbe Trump enači s polemikami o ruskem vplivu na volitve, preiskavo, ki jo je vodil posebni tožilec Robert Mueller, in dvema ustavnima obtožbama proti njemu. “Vpleteni so isti sumljivi ljudje,” je Trump objavil na svoji platformi Truth Social. Nekdanji predsednik svojih trditev ni podprl z dokazi o prevari. Dodal je še, da naj bi bili dokazi podtaknjeni.

Spomnimo, da so v ponedeljek ponoči agentje ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI preiskali floridsko domovanje Donalda Trumpa. FBI je iskal zaupne dokumente, ki naj bi jih Trump odtujil iz Bele hiše. Vprašanje, ali je Trump iz Bele hiše odnesel dokumente, so Nacionalni arhivi sprožili že januarja 2021. Trump je čez nekaj časa sam priznal, da so “po napaki” odnesli s seboj 15 škatel dokumentov, ampak da so jih vrnili. V Nacionalnih arhivih so potrdili, da je bilo med njimi več strogo zaupnih zadev, vendar pa se jim je zdelo, da niso dobili vsega.

Po poročanju Washington Posta so agentje med ponedeljkovo preiskavo iskali zaupne dokumente, povezane z jedrskim orožjem. Viri, seznanjeni s preiskavo, pa niso ponudili dodatnih podrobnosti o tem, kakšne informacije so iskali agentje in ali so dokumente našli. To razkritje nudi pomemben kontekst neobičajni odločitvi ministrstva za pravosodje, da preišče dom nekdanjega predsednika ZDA.

Pravosodno ministrstvo naj bi še danes objavilo vsebino naloga za preiskavo pri Trumpu

Več podrobnosti o preiskavi bi bilo lahko znanih že danes. Ameriško pravosodno ministrstvo je namreč pripravljeno, da še danes objavi vsebino naloga za preiskavo. V četrtek je namreč pravosodni minister Merrick Garland dejal, da bodo zaradi dezinformacij glede preiskave in političnih napadov sodišče zaprosili za dovoljenje za objavo vsebine naloga. Zdaj pa je tudi Trump, ki sicer ima kopijo preiskovalnega naloga že teden dni, podprl objavo.

Preiskavo pri Trumpu je osebno potrdil Garland, preiskovalni nalog pa je potrdil tudi zvezni sodnik. Sodniku so morali preiskovalci podati podrobne prepričljive dokaze, da Trump še vedno krši zakon glede dokumentov in da morajo dobiti nalog za preiskavo, da preprečijo uničenje dokumentov. Točno so mu navedli, kje se kaj nahaja, kar jim je povedal nekdo iz Mar-a-Laga.

Nalog za preiskavo sicer še ni uradno objavljen, a nekateri mediji poročajo, da so ga videli. Agentje FBI naj bi iz Trumpovega doma odnesli 11 paketov zaupnih dokumentov, 20 škatel, fotografije in pomilostitveno pismo za Trumpovega zaveznika Rogerja Stona, poročanje Wall Street Journal navaja BBC. Agentje naj bi našli tudi informacije o francoskem predsedniku.

Eden izmed dokumentov, ki so ga pri Trumpu našli agentje, naj bi imel oznako strogo zaupno TS/SCI, ta stopnja tajnosti je rezervirana za informacije, ki bi lahko zelo škodile varnosti ZDA. Poleg tega naj bi FBI našel štiri pakete dokumentov z oznako strogo zaupno, tri pakete tajnih dokumentov in tri pakete zaupnih dokumentov.

Za prilaščanje dokumentov predvidena tudi prepoved kandidiranja

Trump zaupnih dokumentov iz Bele hiše ne bi smel odnesti po zakonu o predsedniških dokumentih iz leta 1978. Poleg tega pa je celo Trump leta 2018 podpisal zakon, ki prepoveduje odstranjevanje, zadrževanje ali pridobivanje zaupnih dokumentov vlade in uvaja višje kazni za takšna dejanja. Predlog zakona je potrdil republikanski kongres zaradi preiskave elektronske pošte Hillary Clinton.

Zakon iz leta 1978, ki je bil sprejet zaradi zlorab predsednika Richarda Nixona, jasno določa, da mora iti vse, kar je bilo napisanega v Beli hiši, v Nacionalne arhive. Za prilaščanje tega je predvidena kazen 2.000 dolarjev, največ tri leta zapora in dosmrtna prepoved kandidiranja na javne funkcije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje