Madžarski politični vrh znova razburil z zemljevidom Velike Madžarske

Svet 20. Apr 202316:23 9 komentarjev
Velika Madžarska
Posnetek zaslona/N1

Politiki v Budimpešti so s prikazom podobe tako imenovane Velike Madžarske znova poskrbeli za dvignjene obrvi v prestolnicah sosednjih držav.

Madžarske oblasti so sosednje države znova razburile s podobo tako imenovane Velike Madžarske oziroma nekdanje Kraljevine Madžarske, ki je obsegala tudi območja današnje Avstrije, Slovaške, Romunije, Hrvaške, Slovenije, Srbije in Ukrajine.

Obris Velike Madžarske so ta teden projicirali na dogodku v Budimpešti, navaja srbski N1 – in sicer medtem, ko je zbrano občinstvo nagovoril madžarski zunanji minister Péter Szijjártó. To je namreč razvidno iz fotografij, ki jih je minister delil na družbenem omrežju Facebook.

Objavo podobe Velike Madžarske je med drugimi kritiziral nemški evroposlanec Zelenih Daniel Freund, ki je tudi sicer pogosto kritičen do madžarske vlade premierja Viktorja Orbána. Izpostavil je kontradiktornost stališča Budimpešte, ki pravi, da podpira “ozemeljsko celovitost” Ukrajine, medtem pa madžarski politiki prikazujejo zemljevid Velike Madžarske, ki vključuje tudi ozemlje te evropske države.

Madžarski politiki so z zemljevidom Velike Madžarske svoje sosede, tudi Slovenijo, razburili že v preteklosti. Novembra lani je madžarski premier Orbán denimo vzbudil pozornost z objavo videoposnetka, na katerem – po reprezentančni nogometni tekmi – nosi šal s podobo Velike Madžarske. Na zunanjem ministrstvu so se na Orbánovo potezo odzvali in sporočili, da so “vsa dejanja, ki bi jih bilo mogoče razumeti kot izraz kršitve načela nedotakljivosti meja, povsem nesprejemljiva.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje