Michel: Vloga Rusije pri reševanju krize glede Belorusije je pomembna

Svet 07. Jun 202117:42 > 19:03 0 komentarjev
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel
Johanna/REUTERS

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in ruski predsednik Vladimir Putin sta se po telefonu pogovarjala o perečih vprašanjih, kot je prizemljitev Ryanairovega letala in konflikt v Ukrajini.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je danes po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Med drugim sta govorila o situaciji v Belorusiji in preusmeritvi letala Ryanaira v Minsk, zaradi česar je EU uvedla sankcije.

Kot so sporočili iz Bruslja, je Michel ruskemu predsedniku prenesel stališča Evropskega sveta o odnosih med EU in Rusijo, ki so, kot so zapisali, na nizki točki. Voditelji članic so na majskem vrhu obsodili protipravna, provokativna in moteča dejanja Rusije do EU, njenih članic in drugih. “Tak položaj ali njegovo dodatno poslabševanje pa ni v interesu nobene strani,” je povedal Michel. Menil je, da bi Rusija lahko igrala pomembno vlogo pri pomiritvi odnosov med Unijo in Belorusijo.

Predsednik Evropskega sveta je Putinu izrazil neomajno podporo EU neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Putina je opozoril na odgovornost Rusije, da spoštuje dogovore iz Minska. Izmenjala sta tudi poglede glede situacije v Libiji, armensko-azerbajdžanskega konflikta, pandemije covida-19 in drugih globalnih izzivih, so še sporočili iz Bruslja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!