Prebežnike na poljsko-beloruski meji z avtobusi premeščajo drugam

Svet 17. Nov. 202108:48 > 19:11
Delite:
Migrantska kriza na meji med Belorusijo in Poljsko
Foto: Maxim Guchek/BelTA/REUTERS

Približno tisoč prebežnikov je po zaostritvi razmer na poljsko-beloruski meji noč preživelo v skladiščni hali. Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je odredil, da morajo skladiščne prostore preurediti v prostor za spanje. Kasneje je namestnik poljskega notranjega ministra Maciej Wasik dejal, da so beloruske oblasti začele prebežnike z območja ob belorusko-poljski meji odvažati drugam.

Po zaostritvi razmer na poljsko-beloruski meji je približno tisoč prebežnikov po navedbah beloruske strani noč preživelo v skladiščni hali, kjer so jim uredili začasne prostore za spanje. Beloruska tiskovna agencija Belta je davi od tam objavila fotografije odraslih in otrok, zavitih v odeje in spalne vreče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Beloruski voditelj Aleksander Lukašenko je v torek odredil, da morajo skladišče nekega logističnega podjetja v mestu Grodno v bližini meje s Poljsko spremeniti v prostor za prenočevanje prebežnikov.

Lukašenko se sooča s kritikami, da je prav on odgovoren za obupne razmere, v katerih so se znašli prebežniki. Evropska unija mu očita, da je namerno v državo pripeljal prebežnike iz kriznih regij in jih usmeril proti poljski meji, kar naj bi bilo maščevanje za sankcije EU proti Belorusiji, ki jih je povezava uvedla zaradi zatiranja opozicije in civilne družbe v državi.

V torek Poljska zoper prebežnike uporabila vodni top

Prebežniki so v torek poskušali prečkati belorusko-poljsko mejo v bližini mejnega prehoda Kuznica/Brusgi. Poljske varnostne sile so proti njim uporabile vodni top. Številni prebežniki so se zaradi tega vrnili v prvotno šotorišče, ki so ga postavili v gozdu. Po navedbah poljske strani naj bi bilo v gozdu okoli 2000 prebežnikov. Belta je danes objavila tudi fotografije prebežnikov, ki se v šotorišču poskušajo ob ognju na prostem zaščititi pred nizkimi temperaturami okoli ledišča.

#related-news_0

Poljska policija je davi sporočila, da je noč na omenjenem mejnem prehodu minila mirno. Po navedbah tiskovnega predstavnika poljske policije se je del prebežnikov na beloruski strani vrnil v šotorišče, del pa je noč preživel v bližini beloruskega carinskega terminala. Po njegovih navedbah na obmejnem območju tudi niso aretirali nobenega tihotapca ljudi.

Prebežnike začeli premeščati

Kasneje je namestnik poljskega notranjega ministra Maciej Wasik dejal, da so beloruske oblasti začele prebežnike z območja ob belorusko-poljski meji odvažati drugam. “Prejel sem informacijo, da je beloruski predsednik Lukašenko zagotovil prve avtobuse, na katere vstopajo migranti in odhajajo,” je dejal Wasik. “Taborišče v bližini Kuznice se počasi prazni,” je povedal.

Beloruski mediji, ki so blizu režimu, so objavili videoposnetke štirih avtobusov, s katerimi naj bi po navedbah beloruskega Rdečega križa prebežnike odpeljali drugam. Tako želijo preprečiti, da bi bil nov center za prenočevanje prebežnikov, ki so ga vzpostavili v skladišču nekega logističnega podjetja v mestu Grodno, prenapolnjen.

“Zdi se, da je Lukašenko izgubil bitko ob meji,” je še poudaril namestnik poljskega notranjega ministra. Dodal je, da je beloruskega predsednika močan poljski odpor presenetil.

Poljsko-beloruska meja
Foto : Leonid Scheglov/BelTA/REUTERS

Merkel in Lukašenko dosegla strinjanje

Uradna Varšava je bila danes kritična do poskusov posredovanja nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona v migrantski krizi na poljsko-beloruski meji. Merkel je ta teden namreč dvakrat po telefonu govorila z beloruskim voditeljem Lukašenkom, Macron z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

V današnjem telefonskem pogovoru sta se Merkel in Lukašenko strinjala, da je treba migrantsko krizo na poljsko-beloruski meji reševati v pogovorih med Brusljem in Minskom. Pogovore bodo začeli takoj, sta se dogovorila.

V Lukašenkovem uradu so potrdili, da sta Berlin in Minsk prišla do določenega razumevanja, kako ukrepati in napredovati pri reševanju migrantske krize. Voditelja “sta se strinjala, da je treba to problematiko v celoti prenesti na raven Belorusije in EU”, so sporočili. “Uradniki, določeni z obeh strani, bodo takoj začeli pogajanja za razrešitev obstoječih problemov,” so zapisali v Lukašenkovem uradu. V tem okviru bodo preučili tudi željo beguncev, da bi odšli v Nemčijo, so še navedli.

Že drugi telefonski pogovor Merklove in Lukašenka v treh dneh so kasneje potrdili tudi v Berlinu. Kot je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik kanclerke Steffen Seibert, je kanclerka v pogovoru izpostavila, da je treba ob podpori agencij Združenih narodov za begunce in za migracije ter v sodelovanju z Evropsko komisijo prizadetim zagotoviti humanitarno oskrbo in možnosti vrnitve v domovino. Prvič sta se voditelja po telefonu slišala v ponedeljek, ko sta se dogovorila, da bosta ostala v stikih. To je bil sicer njun prvi pogovor po spornih predsedniških volitvah v Belorusiji avgusta lani.

Varšava kritična do poskusov posredovanja

Tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Müller je povedal, da bi morala Berlin in Pariz Varšavo predhodno obvestiti o pogovorih voditeljev z Lukašenkom oziroma Putinom. Dodal je, da ga pogovor Merkel z Lukašenkom čudi, saj je to “na nek način priznanje njegove izvolitve” za predsednika. “Razumem položaj, vendar menim, da to ni dober korak,” je poudaril.

Lenarčič pozval k zagotovitvi stalnega dostopa humanitarnih organizacij

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je pozval k zagotovitvi stalnega dostopa humanitarnih organizacij do beguncev in migrantov ob belorusko-poljski meji. EU je sicer za humanitarno pomoč ljudem, ki so obtičali ob meji, namenila 700.000 evrov. V takojšnjem odzivu na poziv je komisija namenila 200.000 evrov za Mednarodno federacijo društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC). Sredstva bodo namenili za hrano, higienske pripomočke, odeje in prvo pomoč. Poleg tega je EU zagotovila še 500.000 evrov humanitarne pomoči.

Lenarčič je ob tem poudaril, da EU podpira humanitarne partnerje pri lajšanju trpljenja ljudi, ki so obtičali ob meji in v drugih delih Belorusije. “Pozivam k zagotovitvi stalnega dostopa humanitarnih organizacij z obeh strani do velike skupine beguncev in migrantov, da dobijo nujno pomoč,” je izpostavil.

Komentari

Vaš komentar