Množice Poljakov na ulicah zahtevale spremembe, vzdušje pa “mračno”. Zakaj?

Svet 02. Okt 202312:40 0 komentarjev
Poljska
Donlad Tusk in podporniki na shodu (Foto: Kacper Pempel/REUTERS)

Poljsko prestolnico Varšavo in nekatera druga mesta so minuli konec tedna preplavile množice ljudi. Ti so se zavzeli za spremembo, ki bi jo na čelu poljske vlade lahko prinesle volitve 15. oktobra. Navkljub množični udeležbi pa so prenekateri Poljaki pesimistični, po poročanju Politica je vzdušje med podporniki opozicije mračno.

Varšavo in druga poljska mesta so bila v nedeljo prizorišče shoda, ki se ga je po navedbah organizatorjev udeležilo več kot milijon ljudi in bi lahko obveljal za največji shod v zgodovini Poljske. Vzdušje pa je (bilo) ne glede na to, piše bruseljski Politico, temačno oziroma vse prej kot zmagovalno.

Vzrok za to časopis vidi v predvolilnih meritvah javnega mnenja.

Vladajoča nacionalistična stranka Zakon in pravičnost (PiS) ima pred volitvami, ki bodo 15. oktobra, občutno prednost. Politicova analiza Poll of Polls kaže, da bi jo podprlo 38 odstotkov volilcev, kar je osem odstotnih točk več od glavne opozicijske naveze, liberalno-konservativne Državljanske koalicije, ki jo vodi nekdanji poljski premier in nekdanji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Ta si želi, da bi Poljska znova postala “100-odstotno evropska država, demokratična in svobodna”.

Čeprav je ozračje po poročanju bruseljskega časopisa temačno, pa so bile, spomnimo, spodbudne vsaj Tuskove besede. “Ko vidim teh več sto tisoč nasmejanih obrazov, imam dober občutek, da prihaja trenutek preboja v zgodovini naše domovine,” je povedal zbranim na tako imenovanem Pohodu milijonov src, katerega udeleženci so vihrali s poljskimi in evropskimi zastavami.

Udeleženka shoda, Kalina de Nisau, je po navedbah Politica medtem opisala drugačno, bistveno manj optimistično sliko. “Do ušes imam dovolj vlade teh groznih ljudi, ki uničujejo mojo državo. A nisem prepričana, da bo ta shod spremenil rezultat. Zelo težko je.”

“Nisem zelo optimistična,” pa je povedala Katarzyna Osuch. “Menim, da bo PiS morda vladal še naprej. Zelo sem razočarana.”

PiS Poljski vlada od leta 2015 – če bo stranka, skladno z napovedmi, ponovno zbrala največ glasov in bo sestavila vlado, bo to njen tretji mandat na čelu Poljske.

Voditelji stranke PiS so na “nevarnosti”, ki da jih prinaša Tuskova naveza, v nedeljo opozorili v Katovicah, tako imenovani “premogovni prestolnici”. Tam je bil tudi premier Mateusz Morawiecki.

“Če bomo uspešno premagali [Državljansko koalicijo], bomo Tuska poslali stran. Kam? V Berlin,” je napovedal Morawiecki, za tem pa je vodjo poljske opozicije oklical za “političnega moža” nekdanje nemške kanclerke Angele Merkel. Tuska je prav tako obtožil, da poskuša organizirati prihode tako imenovanih nezakonitih prebežnikov na območje Evropske unije.

Mateusz Morawiecki
Poljski premier Mateusz Morawiecki (Foto: Agencja Wyborcza.pl/Grzegorz Celejewski via REUTERS)

Veljaki stranke PiS so poleg tega skušali tudi zmanjšati pomen nedeljskega shoda. Po besedah Jarosława Kaczyńskega, prvega moža PiS in domnevno najvplivnejšega politika na Poljskem, naj bi število udeležencev napihnili “vplivni mediji”, ki podpirajo Tuska, še navaja Politico.

Skrhani odnosi med Varšavo in Kijevom

Ne le množični shod, predvolilno obdobje na Poljskem je zaznamovala tudi poteza Varšave, ki je presenetila mnoge. Poljska, ki velja za eno od najboljših prijateljic Ukrajine, je namreč sporočila, da napadeni sosedi orožja ne bo več pošiljala orožja. Poljski premier Morawiecki je z napovedjo presenetil pred dobrim tednom oziroma dan po tem se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v odmevnem govoru na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov obregnil ob nekatere zaveznike, ki da se v solidarnosti z Ukrajino le pretvarjajo, in ocenil, da “politični teater” o uvozu ukrajinskega žita koristi Moskvi.

Spomnimo, jabolko spora med Varšavo in Kijevom je bilo v zadnjih tednih cenejše ukrajinsko žito, katerega uvoz na Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Romunijo in Bolgarijo je Evropska komisija omejila maja, obdobje prepovedi pa se je izteklo septembra. Poljska je ne glede na to uvoz ukrajinskega žita prepovedala tudi v prihodnje, poteza pa je, kot že omenjeno, na noge spravila Kijev.

Stranka PiS si namreč nikakor ne more privoščiti, da bi izgubila podporo podeželja oziroma kmetov, ki jih cenejše ukrajinsko žito najbolj neposredno ogroža.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!