Najnovejša in mogoče najbolj nezaslišana Trumpova izjava

Svet 13. Apr 202210:23 > 14. Apr 2022 10:35 3 komentarji
Donald Trump
Kevin Lamarque/REUTERS

Reči, da je Donald Trump dejal nekaj nezaslišanega in smešnega, je danes povsem običajno.

Navsezadnje je to človek, ki se je spraševal, ali je oče Teda Cruza vpleten v atentat na Johna F. Kennedyja. Človek, ki je rekel, da vetrnice povzročajo raka. In človek, ki je predlagal pitje razkužila za boj proti covidu-19.

Torej ko napišem, da je Donald Trump na shodu v Severni Karolini rekel morda nekaj najbolj nezaslišanega, to nekaj pove. Brez odlašanja si preberimo naslednjo izjavo. “Po mojem mnenju sem najbolj časten, najbolj pošten človek, morda kar jih je bog kdaj ustvaril,” je dejal Trump. Tukaj si tudi sami lahko ogledate to izjavo.

Trumpovi privrženci so se ob tej izjavi močno nasmejali.

Zdaj pa malo konteksta. Trump je izjavil, da je “najbolj pošten človek”, ko je govoril o različnih preiskavah proti njemu in njegovi administraciji med njegovim mandatom. “Preiskovali so te leta in leta, preverjali na milijone in milijone strani dokumentov, našli pa niso ničesar,” je pripovedoval Trump o pogovoru z neimenovanim prijateljem. (Pripravljen bi bil staviti, da omenjeni prijatelj ne obstaja.)

Samo da pojasnim – gre za to, da preiskave proti Trumpu niso odkrile “ničesar”. Posebni svetovalec Robert Mueller pa je našel – no, veliko. Kaj je povedal o tem, ali je Trump oviral njegovo preiskavo. “Če bi imeli po temeljiti preiskavi dokaze, da predsednik ni oviral pravosodja, bi to tudi izjavili,” piše v Muellerjevem poročilu. “Na podlagi dejstev in veljavnih pravnih standardov tega ne moremo trditi. Čeprav v poročilu ne piše, da je predsednik zagrešil kaznivega dejanja, ga tudi ne razbremeni.”

“Ga ne oprosti.”

Imeli smo tudi ta zloglasni telefonski klic Zelenskemu leta 2019, v katerem je Trump jasno povedal, da Združene države Amerike veliko naredijo za Ukrajino, Ukrajina pa bi v zameno malce raziskala njegovega nasprotnika na splošnih volitvah leta 2020 (Joeja Bidna).

“Veliko se govori o Bidnovem sinu, da je Biden ustavil kazenski pregon zoper njega. Veliko ljudi si želi več izvedeti o tem, tako da bi bilo, karkoli lahko naredite v zvezi z generalnim državnim tožilcem, čudovito,” je Trump povedal ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu. “Biden je hodil naokoli in se hvalil, da je ustavil kazenski pregon zoper sina, tako da če lahko malo pogledate … Meni se to sliši grozno.”

Naj ne omenjam 30.000 – ni tipkarska napaka – napačnih ali zavajajočih trditev, ki jih je Trump po poročanju The Washington Post izrekel v štirih letih svojega mandata.

Trump je svojo nagnjenost k pretiravanju tudi priznal. “Igram na domišljijo ljudi,” je zapisal v “The Art of the Deal”. “Ljudje morda sami nimajo visokih ciljev, a jih tisti, ki jih imajo, lahko zelo navdušijo. Zato malo hiperbole nikoli ne škodi. Ljudje želijo verjeti, da je nekaj največje, najpomembnejše in najbolj spektakularno. Sam temu pravim hiperbola resnice. To je nedolžna oblika pretiravanja – in zelo učinkovita oblika promocije.”

Beseda “resnica” je tu zelo pomembna. Zelo.

Dejstva so jasna: štiri leta mandata Donalda Trumpa so bila zaznamovana z njegovo nepripravljenostjo povedati resnico o velikih in majhnih zadevah. Niti on torej ne more verjeti, da je “morda najbolj pošten človek, kar ga je Bog kdaj ustvaril”.

 Avtor: Chris Cillizza/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje