Nemčija začela preiskavo domnevnih ruskih kibernetskih napadov

Svet 09. Sep 202119:26 0 komentarjev
Kibernetski napad
PROFIMEDIA

Nemško generalno tožilstvo je začelo preiskavo številnih nedavnih kibernetskih napadov na nemške politike, saj sumi na vpletenost ruskih tajnih služb, je danes za nemško tiskovno agencijo dpa povedal tiskovni predstavnik tožilstva.

Nemško ministrstvo za zunanje zadeve je v ponedeljek sporočilo, da ima nemška vlada “zanesljive informacije”, da bi lahko omenjene dejavnosti pripisali akterjem v Rusiji, “zlasti ruski vojaški obveščevalni službi GRU”.

Želeli naj bi vplivati na izid parlamentarnih volitev v Nemčiji, ki bodo 26. septembra. Rusko vlado smo že pozvali, naj nemudoma preneha z nezakonitimi dejavnostmi, so sporočili z zunanjega ministrstva. Nemški varnostni organi so parlament letos že vsaj trikrat obvestili o kibernetskih napadih na politike s strani tujih obveščevalnih služb.

V zadnjem času naj bi bilo pod udarom več akterjev iz strank vladajoče koalicije – konservativne unije CDU/CSU in socialdemokratov (SPD). Obstaja bojazen, da bi lahko tuje obveščevalne službe vdore uporabile za krajo, objavo ali izkoriščanje osebnih podatkov ali celo za izmišljene lažne novice. Nekaj vdorov v zasebne e-poštne račune zveznih in regionalnih poslancev so že izsledili, domnevno gre za rusko skupino z imenom “Ghostwriter”, ki naj bi bila specializirana za širjenje dezinformacij.

Primer je prišel na dan v času, ko so odnosi med Berlinom in Moskvo še posebej napeti zaradi številnih primerov vohunjenja, zastrupitve in zaprtja ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega ter kibernetskih napadov, usmerjenih proti Zahodu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!