Nizozemska princesa Amalia razburila z rojstnodnevnim praznovanjem

Svet 16. Dec 202113:24 0 komentarjev
Princesa Amalia
PROFIMEDIA

Na Nizozemskem odmevata dva škandala. Za razburjenje je poskrbela kraljeva družina, ki je v času strogih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa praznovala rojstni dan prestolonaslednice, princese Amalie. Prav tako je močno odmeval tvit desničarskega poslanca Thierryja Baudeta o tem, da so postali necepljeni proti covidu-19 "novi Judi", odgovorni za njihovo izključevanje in tisti, ki temu ne nasprotujejo, pa "novi nacisti".

PREBERITE ŠE:

Nizozemce je razjezila kraljeva družina, ki je kljub strogim protikoronskim ukrepom v soboto pripravila rojstnodnevno zabavo za princeso Amalio, ki je 7. decembra dopolnila 18 let, piše tiskovna agencija AFP. Princesa je na zabavo povabila 21 gostov. Kraljeva družina se je resda opravičila in organizacijo zabave obžalovala, a so ob tem sporočili, da je zabava potekala na prostem, v parku pri kraljevi palači, in da so spoštovali zaščitne ukrepe, kot sta testiranje in ohranjanje medsebojne razdalje.

To je v pismu parlamentu poudaril tudi nizozemski premier Mark Rutte, a obenem dodal, da mu je kralj priznal, da priprava zabave očitno ni bila dobra ideja. Praznovanje prestolonasledničinega rojstnega dne pa ni prva sporna odločitev kraljeve družine v času pandemije: oktobra lani, ko so oblasti državljanom svetovale, naj, če to ni potrebno, ne odpotujejo na tuje, je kraljeva družina dopustovala v svoji poletni rezidenci v Grčiji. Njihov dopust je naletel na številne kritike, zaradi česar so se predčasno vrnili domov, navaja tiskovna agencija Reuters.

Kraljeva družina
PROFIMEDIA

Sporna primerjava s holokavstom

Organizacija zabave za princesin rojstni dan pa te dni ni edini škandal, ki razburja nizozemsko javnost. Thierry Baudet, poslanec in vodja populistične stranke Forum za demokracijo, je na Twitterju med drugim zapisal, da so postali necepljeni proti covidu-19 “novi Judi”, medtem ko so odgovorni za njihovo izključevanje in tisti, ki temu ne nasprotujejo, “novi nacisti”. Obenem je objavil fotografiji mladega nizozemskega fanta, ki so mu prepovedali udeležbo na zabavi ob prihodu Miklavža, ter judovskega dečka, ki med drugo svetovno vojno v poljskem getu čaka na deportacijo.

Thierry Baudet
PROFIMEDIA

Zaradi teh objav so se na sodišče obrnili preživeli druge svetovne vojne in judovske organizacije, sodišče pa je v sredo odločilo, da mora 38-letni politik svoje tvite v 48 urah izbrisati ter da v razpravah o zdravstvenih omejitvah na Nizozemskem ne sme več objavljati fotografij holokavsta. Če odločitve sodišča ne bo spoštoval, mu grozi dnevna globa v višini 25.000 evrov, poročajo lokalni mediji in tuje tiskovne agencije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!