Pakistanski vojaki s streli preprečili prihod Afganistancev

Svet 27. Avg 202119:53 0 komentarjev
Meja med Pakistanom in Afganistanom
Saeed Ali Achakzai/REUTERS

Pakistanski vojaki so na meji streljali na množico Afganistancev, da bi jim preprečili prečkanje meje. Po zadnjih informacijah so umrli najmanj trije ljudje, več pa je ranjenih.

Pakistanski vojaki na meji so s streli preprečili množici Afganistancev, da bi prečkali mejo in prešli v Pakistan. Najmanj trije ljudje so bili ubiti, več pa ranjenih. Na mejnem prehodu Torkam na severozahodu Pakistana se je sicer nabrala velika množica ljudi, ki skušajo pobegniti pred talibani.

Na mejnem prehodu, ki povezuje afganistansko prestolnico Kabul s pakistanskim glavnim mestom Islamabad, se je zbralo več tisoč Afganistancev, ki želijo pobegniti v Pakistan, a jim tam meje ne pustijo prečkati. Meja je odprta le za pakistanske državljane, ki se želijo vrniti v domovino. Afganistancem ne pustijo čez mejo niti, če imajo ustrezne dokumente za to.

To naj bi bilo sicer po besedah predstavnika pakistanske carine v veljavi že več mesecev, in sicer zaradi pandemije covida-19.

Iz Pakistana, da ne morejo več sprejemati beguncev

Po drugi strani pa je mejo s Pakistanom mogoče prečkati na prehodu Spin Boldak na cesti, ki povezuje afganistanski Kandahar s pakistanskim mestom Kveto. Tam v Pakistan vsak dan pride okoli 10.000 Afganistancev, med njimi tudi begunci, je po poročanju dpa povedal predstavnik pakistanskih oblasti.

A po drugi strani v Islamabadu že sporočajo, da ne morejo več sprejemati beguncev iz Afganistana, ker da si Pakistan tega ne more privoščiti. Poudarjajo tudi, da sprejemajo afganistanske begunce že 40 let.

V Pakistanu, ki ima okoli 220 milijonov prebivalcev, je po ocenah Združenih narodov okoli 1,4 milijona registriranih beguncev iz Afganistana. Še kakih 600.000 jih je neregistriranih. V najhujših časih pa jih je bilo v tej državi tudi do pet milijonov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!