Politico: Komisija madžarskega načrta za okrevanje ne bo podprla

Svet 07. Jul 202116:43 > 16:51 0 komentarjev
Evropska komisija
REUTERS/Yves Herman

Bruseljski uradniki in diplomati so za Politico potrdili, da madžarskega načrta za okrevanje v vrednosti 7,2 milijarde evrov Evropska komisija do roka, tj. do. 12 julija, ne bo podprla.

Evropska komisija ima do ponedeljka čas, da potrdi madžarski načrt za okrevanje, a po poročanju Politica zelene luči ne bo. Razlog je v nezadostnih zagotovilih o zaščiti pred zlorabo sredstev in v pomanjkanju jamstev, so uradniki povedali za bruseljski časopis.

Madžarska mora tako okrepiti protikorupcijski okvir, dostop do javnih informacij ter povečati neodvisnost sodstva. Uradni govorec Komisije je sicer sporočil, da madžarski načrt še ocenjujejo.

Komisija ni želela komentirati, kaj so naslednji koraki, a bruseljski viri Politica pravijo, da je zdaj vse na Budimpešti in tem, kako bodo prilagodili načrt.

Ta novica je odjeknila na dan, ko v Evropskem parlamentu razpravljajo o resoluciji, s katero želijo povečati pritisk na madžarsko vlado zaradi spornega zakona, ki je znotraj EU viden kot diskriminatoren do spolnih manjšin. Na zadnjem vrhu so se evropski voditelji glede tega soočili z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Razpravo je komentirala tudi evroposlanka politične skupine EPP Ljudmila Novak, ki je napovedala, da bo glasovala za resolucijo, s katero bodo v Parlamentu obsodili sporni zakon madžarske vlade.

(IZJAVA) ? Danes smo v Evropskem parlamentu v Strasbourgu razpravljali o vladavini prava in temeljnih pravicah na…

Posted by Ljudmila Novak on Wednesday, July 7, 2021

Evropska komisija je sicer doslej podala pozitivno oceno za več kot deset nacionalnih načrtov, med drugim tudi slovenskega. Komisija nacionalne načrte ocenjuje na podlagi enajstih meril, ki so opredeljeni v uredbi o mehanizmu za okrevanje in veljajo za vse države članice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!