Poljski premier vztraja: “Ne bomo se pustili izsiljevati”

Svet 21. Nov 202115:32 0 komentarjev
meja med Poljsko in belorusijo
Kacper Pempel/REUTERS

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes označil humanitarno krizo na meji z Belorusijo za največji poskus destabilizacije Evrope od hladne vojne. Morawiecki, ki se danes mudi pri kolegih v baltskih državah, je zagotovil, da se Poljska ne bo pustila izsiljevati in bo naredila vse v svoji moči, da zavaruje meje EU.

Napetost na meji med Poljsko in Belorusijo, kjer je na svojo priložnost za vstop v Evropsko unijo v hladnih temperaturah še pred dnevi čakalo več tisoč prebežnikov, je nekoliko popustila. Beloruske oblasti so namreč premestile ljudi, ki so tam taborili, poljska obmejna straža pa je zabeležila manj poskusov nezakonitih vstopov v državo.

Poljski premier Mateusz Morawiecki pa medtem – skladno s stališčem Bruslja – vztraja, da je beloruski voditelj Aleksander Lukašenko zagnal hibridno vojno proti EU. “To je največji poskus destabilizacije Evrope v 30 letih,” je poudaril na družbenem omrežju Twitter. “Poljska ne bo popustila izsiljevanju in bo naredila vse, da obrani meje EU,” je dodal.

Poljski premier se je danes srečal s kolegi iz baltskih držav, ta teden pa ima napovedane še obiske v evropskih prestolnicah, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Po srečanju z estonsko premierko Kajo Kallas je dejal, da je Poljska pripravljena kriti stroške vračanja migrantov v njihovo domovino. Obenem pa razmišljajo o zaprtju dodatnih mejnih prehodov z Belorusijo, da bi tako okrepili gospodarski pritisk na vzhodno sosedo. Na srečanju z litovsko premierko Ingrido Šimonyte pa je Morawiecki opozoril, da to ni le konflikt Poljske ali Litve, ampak gre za poskus motenj na vzhodni meji zveze Nato in EU, so prek Twitterja sporočili iz njegovega urada.

Spomnimo, Zahod obtožuje Belorusijo, da je umetno ustvarila krizo s tem, ko je zavajala prebežnike in jim menda obljubljala, da bodo lahko čez ozemlje države lažje prišli v EU. Minsk nasprotno očitke zavrača in kritizira Unijo, da ne sprejema migrantov. Lukašenko je v intervjuju za britanski BBC v petek sicer priznal, da je možno, da so beloruske sile pomagale migrantom pri prečkanju meje, zanikal pa je očitke, da sam stoji za operacijo oziroma da je migrante vabil v Belorusijo.

(Protest v podporo prebežnikom v Varšavi.) Slawomir Kaminski/Agencja Wyborcza.pl/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!