Poročilo ZN: Kitajska odgovorna za resne kršitve človeških pravic Ujgurov

Svet 01. Sep 202207:37 1 komentar
Ujguri, Kitajska
REUTERS/Willy Kurniawan

Kitajska je odgovorna za resne kršitve človekovih pravic proti Ujgurom in drugim muslimanskim manjšinam v provinci Šindžjang, ki bi lahko pomenile zločin proti človeštvu, izhaja iz poročila, ki ga je tik pred iztekom svojega mandata objavila visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet.

“Obseg samovoljnega in diskriminatornega pridržanja pripadnikov Ujgurov in drugih pretežno muslimanskih skupin (…) lahko pomeni mednarodno hudodelstvo, zlasti hudodelstvo zoper človečnost,” je zapisano v dolgo pričakovanem poročilu visoke komisarke Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet, ki obsega približno 50 strani. Poročilo ugotavlja, da so bile pravice ljudem kršene od leta 2017 do leta 2019 in morda tudi pozneje.

“Obtožbe o ponavljajočih se praksah mučenja ali slabega ravnanja, vključno s prisilnim zdravljenjem in slabimi razmerami v zaporih, so verodostojne, prav tako tudi posamezne obtožbe o spolnem nasilju in nasilju na podlagi spola,” je v poročilu, ki ga je objavila deset minut pred iztekom mandata, zapisala Bachelet.

V opisih oseb, ki so bile pridržane v tako imenovanih ustanovah za poklicno usposabljanje, so bili razkriti vzorci mučenja ali drugih oblik krutega, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja, je opozorila.

Peking obtožbe zavrača in opozarja, da je poročilo farsa, ki jo je zrežiral Zahod na čelu z Washingtonom. Poročilo temelji na “dezinformacijah in lažeh, ki so jih izmišljale protikitajske sile”, in “neupravičeno obrekuje in žali Kitajsko ter se vmešava v njene notranje zadeve”, je kitajsko veleposlaništvo pri ZN v Ženevi zapisalo v komentarju, priloženem poročilu.

Bachelet je objavo poročila napovedala pred približno letom dni, a so objavo večkrat preložili, do česar so bile kritične organizacije za človekove pravice. Obljubila je, da bo poročilo objavljeno pred njenim odhodom s položaja.

To poročilo “razkriva množične kršitve človekovih pravic na Kitajskem”, se je odzvala predstavnica nevladne organizacije Human Rights Watch za Kitajsko Sophie Richardson. Svet ZN za človekove pravice bi moral to poročilo “uporabiti za začetek celovite preiskave zločinov kitajske vlade proti človeštvu,” je dejala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje