Preplah v Bruslju zaradi lažnih groženj s terorističnim napadom

Svet 08. Mar 202312:21 1 komentar
Podzemna železnica v Bruslju
PROFIMEDIA

V Bruslju je v jutranjih urah zavladal preplah, saj so na Evropski komisiji prejeli grožnjo s terorističnim napadom. Moški je po elektronski pošti napovedal, da bo danes na progi podzemne železnice odjeknila eksplozija. Policija je poostrila nadzor in pregledala traso železnice, vendar eksploziva ni našla.

Policija v Bruslju je zaradi groženj s terorističnim napadom na dveh linijah podzemne železnice poostrila nadzor. Kot kaže, pa je šlo le za lažne grožnje, saj med pregledom ni našla ničesar, kar bi nakazovalo na potencialni bombni napad. Kot piše Brussels Times, sta hiter odziv policije sprožili dve grozilni pismi, ki so jih po elektronski pošti prejeli na Evropski komisiji.

Obe grožnji, ki so jih prejeli, sta bili napisani v ruskem jeziku. Po poročanju časopisa Le Soir je neznani moški prvič pisal 16. februarja, preplah pa je vzbudil dopis, poslan 3. marca. Po informacijah Le Soir je v njem moški napovedal množične teroristične napade zaradi “agresivne politike Evropske unije (EU)”, za današnji dan pa je napovedal eksplozijo na progi podzemne železnice med postajama Yser in Rogier.

Komisija je policijo o grožnji obvestila v torek pozno popoldne, ta pa je že ponoči večkrat pregledala proge podzemne železnice. Kot so policisti sporočili belgijskim medijem, bombe ali kakšne druge eksplozivne naprave niso našli, nadzor pa kljub temu ostaja poostren. Preiskavo je že začelo tudi bruseljsko državno tožilstvo.

Informacija o morebitnem bombnem napadu se je hitro razširila tudi po družbenih omrežjih. Veleposlaništvo ZDA je namreč vsem ameriškim državljanom v Bruslju poslalo opozorilo pred možnim napadom na podzemno železnico, nekateri pa so ga delili tudi na Twitterju.

Javni prevoz je bil v Bruslju v preteklosti že večkrat tarča terorističnih napadov. Svet je najbolj pretresel napad leta 2016, ko se je samomorilski napadalec razstrelil na postaji Maelbeek in pri tem ubil 20 ljudi. Konec januarja pa je na postaji podzemne železnice Schuman, ki leži v neposredni bližini Evropske komisije in Sveta EU, napadalec z nožem zabodel tri ljudi. Policija je takrat sicer dejala, da napad ni bil teroristične narave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje