Putin razmere na vzhodu Ukrajine primerjal z genocidom

Svet 09. Dec 202122:49 1 komentar
vladimir putin
Sputnik/Valeriy Sharifulin/Pool via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na srečanju ruskega sveta za razvoj civilne družbe in človekovih pravic konflikt na vzhodu Ukrajine med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti primerjal z genocidom. Ob tem je še dodal, da je rusofobija prvi korak h genocidu.

“Razvoj v Donbasu je podoben genocidu. Jaz in vi vemo, kaj se dogaja v Donbasu. Zagotovo je podobno genocidu, kot ste dejali,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass ruski predsednik Vladimir Putin dejal izvršnemu direktorju ruske tiskovne agencije Rosija Segodnja Kirilu Vijšinskemu.

Ob tem je Putin še poudaril, da je rusofobija prvi korak h genocidu ter opozoril, da je “potrebno previdno ukrepanje, da se ti pojmi ne bi razvrednotili”. Po njegovih besedah sicer prav ti pojmi odražajo realnost tega, kar se trenutno dogaja.

Rusija je leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim, česar mednarodna skupnost ni nikoli priznala. Istega leta so proruski separatisti prevzeli nadzor nad vzhodnimi regijami Ukrajine in razglasili neodvisnost, ki prav tako ni bila mednarodno priznana.

Zahod je trenutno zaskrbljen zaradi kopičenja ruskih vojakov ob meji z Ukrajino. Rusija očitke Zahoda zavrača in vztraja, da je njena politika miroljubna ter da je problem v širitvi zveze Nato na Vzhod oziroma da Moskva na vstop Ukrajine v Nato ne more pristati, saj bi bila s tem ogrožena njena varnost.

ukrajina
Alexander Ermochenko/ REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje