Razočarani konservativni volilci v Oregonu krepijo gibanje za priključitev Idahu

Svet 11. Nov 202219:04 0 komentarjev
Tina Kotek
Tina Kotek, guvernerka Oregona slovenskih korenin (Tina Kotek/via REUTERS)

Po torkovih vmesnih volitvah v ZDA sta se še dve konservativni okrožji ameriške zvezne države Oregon pridružili gibanju, ki zahteva odcepitev od države in priključitev konservativnemu Idahu. Odcepitev sedaj zahteva 11 okrožij, zajemajo dve tretjini ozemlja države, vendar le deset odstotkov prebivalstva.

Gibanje za večji Idaho je v Oregonu že lani na referendumih dobilo podporo v devetih okrožjih in sedaj jih je skupaj 11. To so okrožja, kjer je republikanec Donald Trump na predsedniških volitvah leta 2020 dobil 80 odstotkov glasov, državo Oregon pa je osvojil demokrat Joe Biden s 56,5 odstotka glasov.

Razočarani konservativni republikanski volivci na redko poseljenem vzhodu države ne morejo vplivati na državno politiko, ker imajo demokrati ogromno prednost v velikih mestih na zahodu države, kot je Portland, pa tudi v prestolnici Salem.

Eden od ustanoviteljev gibanja Mike McCarter je po uspehu referendumov izjavil, da ne želijo vsiliti svoje volje večini prebivalcev Oregona, da pa želijo pravico do odcepitve. Gibanje se je še utrdilo, ko je na guvernerskih volitvah zmagala demokratka slovenskega rodu Tina Kotek, ki je postala prva odkrito lezbična guvernerka Oregona.

Gibanje za priključitev Idahu sicer nima možnosti za uspeh. Tako spremembo bi morala najprej potrdili kongresa Oregona in Idaha, v Idahu bi moral potekati ustavni referendum o spremembi meje, na koncu pa bi moral spremembe potrditi še zvezni kongres v Washingtonu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!