Oregon bo vodila guvernerka slovenskih korenin

Svet 09. Nov 202221:40 2 komentarja
Tina Kotek
PROFIMEDIA

Tina Kotek, demokratka slovenskih korenin, bo postala nova guvernerka ameriške zvezne države Oregon, poroča časopis The Oregonian. Političarka, ki se predstavlja kot "progresivna borka", je do januarja letos predsedovala oregonskemu predstavniškemu domu.

V tekmi za guvernerski stolček v Oregonu je slavila demokratka Tina Kotek, ki je premagala republikanko Christine Drazan. Kotek ima slovenske korenine, med drugim pa je tudi prva predsednica predstavniškega doma zvezne države, ki je bila odkrita glede svoje lezbične usmerjenosti.

Čeprav je Oregon zvezna država, kjer praviloma slavi demokratska stranka, je bila tokratna bitka za guvernersko mesto težka in je demokrate stala kar nekaj denarja, navaja medij The Oregonian. Nezadovoljstvo volilcev so namreč krepili prenekateri problemi, vključno z brezdomnostjo, nasiljem in nezadostnim izvrševanjem vladnih programov in storitev.

Tina Kotek se je rodila 30. septembra 1966 v Yorku v zvezni državni Pensilvanija. Njen oče, Jerry Albert Kotek, je imel češke korenine, njena mati Florence pa je hčerka slovenskih staršev, ki so se pisali Matič (Matich).

Političarka, ki je oregonski predstavniški dom vodila med januarjem 2013 in januarjem letos, je v preteklosti izborila dvig minimalne plače, plačan starševski dopust, podprla pa je tudi cilj, da Oregon v celoti začne uporabljati čisto elektriko, navaja na svoji spletni strani. Oregonski predstavniški dom je vodila dlje od kateregakoli drugega predhodnika.

Več o rezultatih torkovega volilnega dne v ZDA si preberite v prispevkih Volitve v ZDA: republikanci vodijo v predstavniškem domu, napeta bitka za senat in Torkov volilni dan v ZDA prinesel zmage zagovornikom pravice do izbire.

Tina Kotek je vse prej kot edina političarka slovenskih korenin, ki je zasedla katero od pomembnih funkcij v politiki ZDA. Slovenske korenine ima denimo tudi demokratska senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar, pa skrajni desničar, republikanec Paul Gosar iz Arizone, ki je od leta 2011 član predstavniškega doma ameriškega kongresa in čigar stari starši po očetovi strani so bili Slovenci.

V Sloveniji je bila, spomnimo, rojena tudi Melania Trump (Melanija Knavs), žena nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje