Rusija na lažno tarčo v Japonsko morje izstrelila dve raketi

Svet 28. Mar 202314:02 4 komentarji
Rusija, raketa
REUTERS

Zjutraj so ukrajinske sile po lastnih navedbah odbile več napadov z brezpilotnimi letali, medtem je Rusija izstrelila dve protiladijski raketi na lažno tarčo v Japonskem morju.

Ukrajinske sile so odbile več ruskih napadov z brezpilotnimi letali, je danes sporočil ukrajinski generalštab in dodal, da so skupno sestrelili 14 od 15 dronov šahed.

V Kijevu so deli sestreljenih dronov poškodovali poslopje. Ruske sile so medtem obstreljevale tudi mesto Bilopilja v regiji Sumi. O smrtnih žrtvah za zdaj ne poročajo.

Vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je po novih napadih z brezpilotnimi letali Rusijo obtožil “terorja nad civilno infrastrukturo”. “Ta strategija ne bo delovala,” je še poudaril.

vojna v Ukrajini, Doneck, ruševine
Aleksander Ermočenko/REUTERS

V Kijevu mestne oblasti poročajo o eksplozijah, potem ko so deli sestreljenih dronov poškodovali trgovino in povzročili požar. V regiji Sumi so medtem ruske sile obstreljevale mesto Bilopilja in pri tem poškodovale številne stavbe, ena oseba pa naj bi bila ranjena.

V zadnjih 24 urah naj bi ukrajinske sile odbile tudi več kot 60 ruskih napadov na tleh, ki so bili večinoma osredotočeni na mesto Bahmut, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Sovražnik je v bitko poslal svoje najboljše enote, da bi dosegel zmago. Naš cilj pa je povzročiti čim več žrtev ter izčrpati sovražnika in nato začeti z ofenzivo,” je pojasnil poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirskij. Ob tem je razmere na fronti opisal kot težke, vendar stabilne.

Mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Rusija izstrelila dve protiladijski raketi na lažno tarčo v Japonskem morju

Medtem je ruska mornarica v okviru vojaške vaje izstrelila dve protiladijski raketi moskit na lažno tarčo v Japonskem morju, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Moskva je tovrstne pomorske vaje na ruskem Daljnem vzhodu izvedla že večkrat, vendar Tokio od začetka invazije na Ukrajino opozarja na krepitev ruske vojaške aktivnosti v regiji.

“V vodah Japonskega morja so plovila pacifiške flote izstrelila dve križarski raketi moskit na lažno tarlo,” je sporočilo ministrstvo. Vaja je potekala ob spremstvu letalskih sil, na njej pa naj bi sodelovali dve ladji. Ti sta izstrelili raketi moskit, ki sta nato uspešno zadeli cilj na razdalji približno sto kilometrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je tovrstne pomorske vaje izvedla že večkrat, vendar japonski zunanji minister pri tem opozarja, da se je od začetka invazije na Ukrajino ruska vojaška aktivnost na Daljnem vzhodu, vključno z območji blizu Japonske, znatno okrepila. “Še naprej bomo pozorno spremljali ruske vojaške premike,” je dodal.

Pred tednom dni sta dva ruska strateška bombnika tupoljev Tu-95MS več kot sedem ur letela nad Japonskim morjem. Do poletov bombnikov je prišlo po tem, ko je japonski premier Fumio Kishida obiskal Kijev in se sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Rusija je znatno povečala dobavo nafte Indiji in Kitajski

Prodaja ruske nafte Indiji se je lani povečala za več kot 20-krat, potem ko so se evropski kupci po izbruhu vojne obrnili na druge trge, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes napovedal namestnik predsednika ruske vlade, pristojen za energetiko, Aleksander Novak. Kot je dodal, se je okrepila tudi dobava nafte Kitajski.

Države EU od izbruha vojne v Ukrajini skušajo zmanjšati svojo odvisnost od ruskih energentov. Vendar je ta premik Kitajski in Indiji omogočil cenejši uvoz ruskih energentov. “Večino naših energetskih virov smo preusmerili na druge trge, na trge prijateljskih držav,” je po poročanju ruskih tiskovnih agencij dejal Novak.

“Če na primer vzamemo dobavo nafte Indiji, se je ta lani povečala za 22-krat,” je ponazoril. Ob tem je izpostavil, da se povečuje tudi dobava na Kitajsko.

Novak je prejšnji teden napovedal, da bo Rusija omejitev proizvodnje surove nafte, ki jo je sprejela kot odziv na cenovno kapico in naj bi potekla konec marca, podaljšala do konca junija.

Rusija, obisk, Kitajska, Džinping, Putin
REUTERS

Rusija je zmanjšanje proizvodnje surove nafte za pet odstotkov oziroma pol milijona 159-litrskih sodov na dan napovedala februarja, potem ko sta EU in skupina G7 uvedli cenovno kapico za ruske naftne derivate. Ukrep Rusije velja od začetka marca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje