Kaj se bo zdaj zgodilo z zloglasnim Wagnerjem

Svet 25. Avg 202312:36 2 komentarja
Wagner skupina
Foto: PROFIMEDIA

Skupina Wagner in njeni plačanci so za Kremelj velikega pomena – tudi zato, ker širijo ruski vpliv tam, kjer uradna Moskva ni prisotna. Kakšna bo prihodnost Wagnerja po strmoglavljenju Prigožinovega letala?

Zdaj ko svet razpolaga z informacijo, da je šef zloglasnega Wagnerja Jevgenij Prigožin umrl v sredinem strmoglavljenju letala, se postavlja vprašanje, kakšna bo usoda zapletenih, dobičkonosnih mrež vojaških in poslovnih operacij, ki sta jih Prigožin oziroma Wagner za Rusijo ustvarila po Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki. Te so za Moskvo in njeno zunanjo politiko velikega pomena – Wagner je namreč izvajal operacije tudi tam, kjer Rusija ni uradno prisotna.

“Skrb glede Wagnerja se nadaljuje. Tu so pogodbe, tu je poslovanje, mora se nadaljevati,” je za tiskovno agencijo Reuters povedal John Lechner, ameriški novinar, ki piše knjigo o Prigožinu. Zaradi kredibilnosti bo Wagner po njegovih besedah “skušal ustvariti podobo, da se stvari normalno nadaljujejo, da so še vedno partner”.

Plačanci podjetja Wagner, ki deluje slabo desetletje, so se doslej borili v Ukrajini, Siriji, Libiji, Maliju in Srednjeafriški republiki, operacije pa so Wagnerju med drugim prinesle nadzor nad rudniki zlata in naftnimi polji, še navaja Reuters. Poleg tega je bilo pred padcem letala veliko ugibanja tudi o tem, ali bo Wagner začel delovati v drugih afriških državah, vključno z Nigrom, kjer se je nedavno zgodil vojaški udar.

V videu, ki naj bi bil posnet v Afriki in je bil objavljen dan pred padcem letala, je Prigožin sporočil, da bodo afriške države “svobodnejše”.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin (Foto: PMC Wagner via Telegram via REUTERS)

Zagotovila Moskve libijskemu generalu

Medtem ko je neznank o sredinem padcu letala veliko, pri čemer glavni vprašanji ostajata, zakaj je letalo strmoglavilo in ali smo lahko zares prepričani, da je bil na njem tudi Prigožin, pa je znano, kam je le dan pred dogodkom odpotoval namestnik ruskega ministra za obrambo Junus-Bek Jevkurov – odšel je v Bengazi, kjer je uporniškemu generalu Halifi Haftarju zagotovil, da bodo Wagnerjeve sile tudi v prihodnje ostale na terenu, a da jih bo vodil nov poveljnik, nadzirala pa jih bo Moskva, sklicujoč se na informacije libijskega uradnika navaja tiskovna agencija Reuters.

Indicev, da je bila pot ruskega funkcionarja v Libijo kaj drugega kot naključje, ni. Je pa res, da če kaj, potem obisk Jevkurova nakazuje, da se bo ruska prisotnost v Libiji prej povečala kot zmanjšala, je za Reuters povedal Jalel Harchaoui iz londonskega mislišča Royal United Services Institute, ki preučuje Libijo.

Pa Wagnerjeve operacije drugod?

Ker je bil po dostopnih informacijah padec letala usoden tudi za druge vidne wagnerjevce, kot je eden od ustanoviteljev skupine Dmitrij Utkin, je vsekakor zanimivo vprašanje, kako bo “odsotnost” vodij vplivala na preostale Wagnerjeve operacije na tujem, torej operacije v Siriji, Srednjeafriški republiki ali Maliju. Te se bodo, tako britanski BBC, predvidoma nadaljevale, in sicer po zaslugi Wagnerjeve decentralizirane organizacije.

Wagner
Foto: REUTERS

“Poveljniki v Siriji ali Srednjeafriški republiki ali Maliju imajo že vzpostavljene zelo dobre modele in so svobodni pri dejanjih,” je za ta britanski medij povedal Ruslan Trad, strokovnjak za področje varnosti pri mislišču Atlantic Council. Možno pa je tudi, tako Reuters, da bo Wagnerjeve operacije prevzelo kakšno drugo podjetje, ki zagotavlja plačance. Kremelj naj bi si namreč že prizadeval ustvariti podjetja, ki bi prevzela Wagnerjeve operacije, oziroma išče človeka, ki bi lahko na čelu Wagnerja nadomestil Prigožina – imen, ki se omenjajo, je več.

Kot smo že pisali, so po oboroženem uporu, ki ga je Prigožin pred dvema mesecema vodil proti vrhu ruske vojske, wagnerjevci svoje oporišče v Rusiji že predali ruski vojski, nekateri plačanci so podpisali pogodbe z ruskim ministrstvom za obrambo, spet drugi pa so se odpravili v Belorusijo. Koliko jih je tam, ni znano, je pa njihova prisotnost nagnala strah v kosti sosedam Belorusije, ki so članice zveze Nato – Poljski, Litvi in Latviji. Poljska je, denimo, napovedala okrepitev nadzora na beloruski meji z več tisoč dodatnimi vojaki, Litva pa je zaprla dva od šestih mejnih prehodov z Belorusijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje