Skrivnostni havanski sindrom naj bi bil povezan z ruskim zvočnim orožjem

Svet 01. Apr 202418:18 5 komentarjev
Havanski sindrom
Profimedia

Simptomi tako imenovanega havanskega sindroma, o katerih so v zadnjih letih poročali ameriški diplomati po vsem svetu, naj bi bili povezani z rusko obveščevalno enoto. Tako je razkrilo poročilo enoletne preiskave, ki so jo izvedle tri medijske hiše. 

O havanskem sindromu so prvič poročali leta 2016, ko so ameriški diplomati v glavnem mestu Kube poročali o slabem počutju. Ponoči naj bi slišali rezke zvoke, kar je sprožilo ugibanja o napadu z uporabo nespecifičnega zvočnega orožja, poroča AFP.

Diplomati na Kitajskem, v Evropi in v prestolnici ZDA, Washingtonu, so pozneje poročali tudi o drugih simptomih; med drugim so imeli težave s krvavenjem iz nosu, glavobole in težave z vidom.

Skupna preiskava medijev The Insider, Der Spiegel in oddaje 60 minut na televizijski mreži CBS je zdaj pokazala, da bi bil havanski sindrom pri diplomatih lahko povezan z ruskimi napadi z zvočnim orožjem, poroča AFP.

V enoletni preiskavi naj bi tako “odkrili dokaze, ki nakazujejo, da bi lahko nenavadni zdravstveni incidenti, znani tudi kot havanski sindrom, izvirali iz uporabe orožja usmerjene energije s strani članov (ruske obveščevalne) enote 29155,” so po navedbah AFP zapisali v poročilu.

Ruska enota 29155 je odgovorna za tuje operacije, v preteklosti pa so ji pripisovali več mednarodnih incidentov, tudi poskus zastrupitve nekdanjega obveščevalca Sergeja Skripala v Britaniji leta 2018, še poroča AFP.

Moskva: Obtožbe so neosnovane

Uradna Moskva je obtožbe zavrnila, češ da so “neosnovane”. “Ta tema se že vrsto let omenja v medijih. In že od samega začetka jo najpogosteje povezujejo z rusko stranjo,” je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. “Toda nihče ni nikoli objavil prepričljivih dokazov, zato vse skupaj ni nič več kot le neosnovana in neutemeljena obtožba,” je še dejal.

Washington je leta 2018 zaprl svoj urad za priseljence v Havani, kar je bilo po navedbah AFP delno povezano tudi s strahovi, da je bil havanski sindrom posledica napada z mikrovalovnim ali drugim orožjem usmerjene energije.

Ameriške obveščevalne agencije so sicer leta 2022 sporočile, da bi intenzivna usmerjena energija iz zunanjega vira lahko povzročila nekatere primere havanskega sindroma, ki so uradno znani kot nenavadni zdravstveni incidenti. Vendar pa so obveščevalne agencije nato marca 2023 sklenile, da “ni verodostojnih dokazov, da bi tuji nasprotnik imel orožje ali napravo, ki povzroča te nenavadne zdravstvene incidente”.

Washington je nato avgusta 2023 napovedal ponovno odprtje svojega urada za priseljence v Havani.

Skupna preiskava omenjenih medijskih hiš je še pokazala, da bi se prvi primeri havanskega sindroma lahko pojavili v Nemčiji že dve leti prej kot primeri v Havani leta 2016, po katerih je sindrom dobil ime, je še poročala AFP.

“Verjetno je šlo za tovrstne napade že dve leti prej, ko je ameriški vladni uslužbenec na konzulatu v Frankfurtu omedlel zaradi nečesa podobnega žarku močne usmerjene energije,” po navedbah AFP piše v poročilu preiskave.

Častnik The New Yorker je julija 2021 poročal, da je približno dva ducata ameriških obveščevalcev, diplomatov in drugih vladnih uradnikov v Avstriji poročalo o težavah, podobnih havanskemu sindromu, potem ko je Joe Biden nastopil funkcijo predsednika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje