Sneg, veter, mraz: snežna nevihta pobelila vzhodno obalo ZDA

N1 video 30. Jan 202210:29 0 komentarjev

Vzhodno obalo ZDA je zajela snežna nevihta, vremenske nevšečnosti je pričakovati tudi danes. Sneg in močni sunki vetra lahko povzročijo izpade elektrike. Oblasti so v več zveznih državah razglasile izredne razmere. Sveže zapadel sneg pa so ponekod prebivalci izkoristili tudi za snežne radosti.

Severovzhod Združenih držav Amerike (ZDA) je zajela snežna nevihta. Ob močnem vetru je na nekaterih delih zapadlo več kot 60 centimetrov snega. Več zveznih držav je razglasilo izredne razmere, oblasti pa so izdale opozorila pred obilnim sneženjem, močnim vetrom in poplavljanjem. Odpovedanih je bilo več tisoč letov, v nekaterih zveznih državah je omejen dostop do cest, odpovedani so tudi železniški prevozi.

Neurje je nastalo v Atlantskem oceanu, nato pa se je pomaknilo proti vzhodni obali ZDA. Vremenske nevšečnosti je pričakovati tudi danes. Sneg in močni sunki vetra pa lahko povzročijo tudi izpade elektrike, je opozorila nacionalna vremenska služba.

Nizke temperature in tveganje za izpad elektrike

Močan veter in snežni meteži so zajeli tudi New York. Guvernerka New Yorka Kathy Hochul je opozorila, da se bodo temperature, še posebej ponoči, spustile. Obstaja tudi tveganje izpadov električne energije. To bi lahko prebivalce spodbudilo k uporabi peči ali grelnikov prostorov, a je treba ostati previden. “Lahko bi bilo smrtno nevarno,” je po poročanju Reutersa dejala guvernerka.

Vremenske razmere bi lahko prispevalo k smrti starejše ženske. V soboto zgodaj zjutraj so njeno truplo našli v parkiranem avtomobilu na parkirišču hotela. Imela je odprto okno, je povedal policist iz Long Islanda v zvezni državi New York.

sneg sneg
Andrew Kelly/REUTERS
sneg sneg
Caitlin Ochs/REUTERS
sneg sneg
Andrew Kelly/REUTERS
sneg sneg
Caitlin Ochs/REUTERS
sneg sneg
Andrew Kelly/REUTERS

Na obalnih območjih New Jerseyja je zapadlo 38 centimetrov snega.

Guverner Rhode Islanda Dan McKee je ob napovedi dvometrske snežne odeje izdal prepoved potovanja z osebnimi avtomobili po vsej državi.

“To bo zgodovinski snežni metež”

Prebivalce Bostona so oblasti pozvale, naj ostanejo doma, ljudje pa so to večinoma upoštevali, piše Reuters. Poleg snega je namreč v Bostonu tudi močno pihalo, sunki vetra so dosegali 69 kilometrov na uro. Na ulice so se podali snežni plugi.

“To bo zgodovinski snežni metež,” je za Reuters povedala mestna svetnica iz Bostona Ruthzee Louijeune. “Posebej nevaren je zaradi moči vetra in količine snega.”

sneg sneg
Nicholas Pfosi/REUTERS
sneg sneg
Nicholas Pfosi/REUTERS
sneg sneg
Nicholas Pfosi/REUTERS

Prizadeta so bila tudi obalna območja Massachusettsa, ob obali je namreč tudi poplavljalo. Izpadi elektrike so bili do sedaj po ZDA omejeni. Izjema je zvezna država Massachusetts, kjer je brez električne energije ostalo 123.000 od 2,6 milijona odjemalcev, podatke PowerOutage povzema Reuters.

Nekateri uživali v snežnih radostih

Snežna pošiljka pa v ZDA ni povzročila zgolj težav. Irski pub v središču Bostona The Black Rose je kljub napovedanim vremenskim nevšečnostim ostal odprt in dobro obiskan.

V New Yorku pa so se najmlajši prepustili snežnim radostim. Anson Call iz Brooklyna je odpeljal otroke na sankanje. Razmere so se mu zdele veliko boljše, kot so bile ob preteklih snežnih nevihtah. “To je prijetno. Končno sneži,” je rekel za Reuters.

sneg
Andrew Kelly/REUTERS

Preberite še:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!