Sodišče ugodilo Trumpu: zasežene dokumente bo pregledal neodvisni strokovnjak

Svet 05. Sep 202219:49 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Sodišče na Floridi je danes ugodilo zahtevi nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj imenuje neodvisnega strokovnjaka za pregled dokumentov, ki jih je FBI v začetku avgusta zasegel med preiskavo na njegovem posestvu Mar-a-Lago. Odločitev pomeni hud poraz za pravosodno ministrstvo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodnica Aileen Cannon, ki jo je leta 2020 imenoval Donald Trump, je v sodbi zapisala, da bo neodvisni strokovnjak imenovan “nemudoma”, in stranke pozvala, naj za obravnavo, ki je predvidena v petek, predložijo seznam možnih imen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev sodnice, ki je preiskovalcem začasno prepovedala pregled dokumentov, zaseženih v preiskavi o ravnanju nekdanjega predsednika Trumpa z zaupnimi vladnimi dokumenti, pomeni hud poraz za pravosodno ministrstvo. To je namreč imenovanju neodvisne tretje osebe nasprotovalo, saj bi lahko preprečila dostop preiskovalcev do dokumentov “in resno ogrozila vladne interese, vključno z nacionalno varnostjo”.

Odločitev pomeni, da bo gradivo, ki so ga zasegli na Trumpovem posestvu, pregledal odvetnik, ki ne bo iz vladnih vrst, poroča CNN. Neodvisni strokovnjak naj bi odločil, če lahko nekateri izmed dokumentov ostanejo zaupni, in torej ne bi postali del preiskave. Trumpovi odvetniki so trdili, da je posebni izvedenec potreben, ker ne zaupajo ministrstvu za pravosodje, da bo pošteno opredelilo zaupno gradivo, ki bi ga bilo treba izločiti iz kazenske preiskave.

Trump: Gre za lov na čarovnice

Policija je 8. avgusta preiskala Trumpovo domovanje na Floridi in zasegla več dokumentov z oznako zaupno, nekdanji predsednik pa je predmet preiskave zaradi suma, da je z njimi neprimerno ravnal. Trump trdi, da jih ima pravico obdržati, vendar po zakonu pripadajo nacionalnemu arhivu.

Ameriški predsedniki morajo namreč ob odhodu s položaja vse svoje dokumente in spletno pošto predati vladni agenciji, imenovani nacionalni arhivi, Trump pa jih je januarja 2021 odnesel iz Bele hiše na Florido. Kakršnekoli nepravilnosti zavrača, češ da je bila oznaka tajnosti z dokumentov umaknjena, ter trdi, da gre za “lov na čarovnice”.

Sodišče na Floridi je v petek objavilo seznam gradiva, ki ga je avgusta zasegel FBI. V več deset škatlah je bilo več kot 11.000 dokumentov, pomešanih z osebnimi predmeti, pa tudi več deset praznih map, od katerih jih ima več kot pol oznako zaupno.

Dom Mar-a-Lago
Marco Bello/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!