Sodniška združenja zaradi izplačevanja sredstev Poljski s tožbo proti Svetu EU

Svet 29. Avg 202212:05 0 komentarjev
Evropska unija, Poljska
PROFIMEDIA

Štiri evropska sodniška združenja so na Sodišče EU v nedeljo vložila tožbo zoper Svet EU zaradi nespoštovanja sodb Sodišča EU glede izplačevanja evropskih sredstev Poljski, je prek Twitterja sporočilo Slovensko sodniško društvo.

Cilj tožbe je zagotoviti, da bodo evropske institucije spoštovale sodbe Sodišča EU, poleg tega pa preprečiti, da bi Evropska komisija odobrila izplačilo evropskih sredstev Poljski, dokler sodbe sodišča EU ne bodo v celoti uresničene, so evropska sodniška združenja v nedeljo zapisala v sporočilu za javnost.

Evropsko združenje sodnikov, Združenje sodnikov na evropskih upravnih sodiščih, Sodniki za sodnike ter združenje MEDEL, ki zastopa evropske sodnike in tožilce, Svet EU tožijo zaradi njegove odločitve, da bo Unija Poljski izplačala 35,4 milijarde evrov iz sklada za okrevanje in odpornost, ko bo Varšava izpolnila tri zaveze.

Ena od zavez, ki so jih finančni ministri EU sprejeli 17. junija, Poljski nalaga, da odpravi disciplinsko zbornico in jo nadomesti z novim neodvisnim in nepristranskim sodiščem. Druga zahteva odpravo kontroverznih disciplinskih postopkov zoper sodnike, tretja pa določa, da morajo vsi sodniki, ki jih je kaznovala omenjena disciplinska zbornica, imeti možnost zagovora pred novo zbornico.

Kot so v sporočilu za javnost zapisala evropska sodniška združenja, izpolnitev teh zavez ne zagotavlja učinkovite pravne zaščite, poleg tega zaveze ne upoštevajo sodb Sodišča EU glede Poljske.

S tožbo želijo sodniška združenja izpostaviti načelo, da je treba sodbe Sodišča EU glede neodvisnosti sodnikov izvrševati v polnosti in brez zamud ter da evropske institucije ne smejo ravnati v neskladju z njimi. Odločitev Sveta EU krši to načelo in škoduje položaju suspendiranih poljskih sodnikov, ocenjujejo sodniška združenja.

Kot pojasnjujejo, je Sodišče EU odločilo, da se morajo poljski sodniki, proti katerim so uvedli nezakonite disciplinske postopke, takoj vrniti na položaj, brez zamud ali postopkov. Zaveza, ki jo je določil Svet EU, pa predvideva postopek, ki bi trajal več kot leto dni in bi imel negotov izid.

Tožbo brezplačno pripravlja pobuda odvetnikov za boj proti večjim kršitvam vladavine prava The Good Lobby Profs. Ta je v svojem sporočilu za javnost, ki ga je v nedeljo objavila na Twitterju, zapisala, da Evropska komisija in Svet EU glede Poljske nista ravnala v skladu s svojimi dolžnostmi. Po navedbah pobude imata ti dve evropski instituciji dolžnost, da sodb sodišča EU ne uporabljata kot pogajalsko sredstvo in da ne dodajata svojih pogojev, kadar jima to ustreza iz političnih razlogov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!