Stroški vzgoje otrok so skoraj povsod visoki, a v tej državi so vseeno najvišji

Svet 11. Apr 202209:35 > 11:12 0 komentarjev
Vrtec
Foto: PROFIMEDIA

Vzgoja in skrb za otroke lahko stane ne glede na to, kje živite. A Kitajska je nedavno postala ena od držav, v kateri starši za vzgojo otrok odštejejo največ.

Na vrhu seznama držav, v katerih je vzgoja otrok najdražja, je Južna Koreja. Lestvico je pripravila družba Jefferies, ključni podatek pa je odstotek bruto domačega proizvoda (BDP), ki ga v tej državi namenijo za vzgojo otrok. Za Južno Korejo je na lestvici Kitajska, na tretjem mestu pa Italija. ZDA so na 14. mestu. Pri družbi Jefferies opozarjajo, da postane to država, če kitajske stroške primerjamo z njihovim povprečnim dohodkom, z najvišjimi stroški vzgoje otrok.

Zakaj vzgoja otrok na Kitajskem toliko stane? Velik delež vseh stroškov nastane pri izobraževanju, visoke pa so tudi cene varstva. Predšolska vzgoja in varstvo sta bila do nedavnega v zasebni lasti. Po ocenah vzgoja otroka od rojstva pa do 18. leta na Kitajskem zahteva 69.000 evrov. Da jih starši pospremijo skozi študij na univerzi, pa jih stane dodatnih 20.000 evrov.

Čeprav se stroški študija na Kitajskem v primerjavi s šolninami v ZDA zdijo nižji, je treba omeniti pomembno razliko. Drugod po svetu so državna posojila za študente pogostejša, kar pomeni, da se finančno breme s staršev prenese na njihovega otroka. V ZDA je v študijskem letu 2019/2020 kar 55 odstotkov dodiplomskih študentov končalo študij z dolgom zaradi posojila, kažejo podatki College Boarda.

Odločevalci imajo več načinov, kako znižati stroške vzgoje svojih otrok. Med njimi je tudi subvencioniranje, ki bi premostilo vrzeli med ljudmi iz različnih dohodkovnih razredov. V Pekingu se že trudijo, da bi postala obšolska mentorstva in učna pomoč bolj dostopna. Analitiki iz družbe Jefferies predvidevajo, da bo naslednji korak spopad s cenami predšolske vzgoje in vrtcev. Na tem področju naj bi Kitajska razmišljala o regulaciji cen ali pa o podržavljenju.

V zdajšnji petletki kitajska vlada načrtuje povečanje števila vrtcev za otroke do treh let. Ciljajo, da bi se število vrtcev na 1.000 otrok povečalo za dvainpolkrat. Mlajših od treh let je na Kitajskem 42 milijonov. Tretjina bi jih želela v vrtec, vendar si jih samo 5,5 odstotka to lahko privošči, kažejo podatki iz poročila družbe Jefferies.

Vendar analitiki, ki so pri tem poročilu sodelovali, opozarjajo, da je rodnost v bogatejših državah nižja kot pri državah v razvoju. Tako je zelo verjetno, da bo z nadaljnjim razvojem rodnost padla tudi na Kitajskem. Že zdaj se večina kitajskih parov odloča samo za enega otroka, kar je najverjetneje posledica visokih stroškov vzgoje. Poleg tega na Kitajskem pada tudi število porok, zunajzakonski otroci pa so v Aziji večja redkost kot na Zahodu.

Avtorica: Anneken Tappe/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!