Talibani prevzeli enega ključnih mejnih prehodov

Svet 14. Jul 202116:17 0 komentarjev
Afganistan
Danish Siddiqui/REUTERS

Talibani so sporočili, da so prevzeli nadzor nad strateško pomembnim mejnim prehodom med Afganistanom in Pakistanom Spin Boldak. Afganistanska vlada je sicer navedbe talibanov zanikala. Gre za zadnjega v vrsti pomembnih mejnih prehodov, ki so jih talibani zavzeli od začetka umika tujih sil iz države.

Talibani so zatrdili, da so iz rok afganistanskih sil prevzeli mejni prehod Spin Boldak. Njihov tiskovni predstavnik Zabihulah Mudžahid je trgovcem in prebivalcem zagotovil, da je njihova varnost zagotovljena.

#related-news_0

Afganistanska vlada je navedbe talibanov zanikala. “Talibanski teroristi so naredili nekaj premikov v bližini meje. (…) Varnostne sile so odbile napad,” je povedal tiskovni predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Tarek Arian.

Pričevanja okoliških prebivalcev sicer niso v skladu z navedbami oblasti. “Zjutraj sem šel v svojo trgovino in videl, da so talibani povsod. So na bazarju, sedežu policije in območju carine,” je povedal lastnik lokalne trgovine Raz Mohamad, ki deluje v bližini meje.

Talibani naj bi obesili svojo zastavo

Tudi predstavnik pakistanskih varnostnih sil, ki je želel ostati neimenovan, je potrdil, da so talibani z meje med afganistanskim krajem Spin Boldak in pakistanskim krajem Šaman odstranili afganistansko zastavo in razobesili svojo.

Mejni prehod Spin Boldak je strateško eden najpomembnejših za upornike. Omogoča jim neposreden dostop do pakistanske province Balučistan, kjer ima del vodstva talibanov že desetletja svoj sedež. Tam pa je tudi neznano število rezervnih borcev, ki redno odhajajo v Afganistan, da okrepijo svoje sile. Poleg tega čez prehod teče pomembna avtocesta.

Zadnja v vrsti večjih zmag za Talibane

Prehod so talibani osvojili po več dnevih hudih spopadov v provinci Kandahar. Tja je morala vlada poslati komandose, da je preprečila padec prestolnice province. Gre za zadnjega v vrsti pomembnih mejnih prehodov, ki so jih talibanski borci osvojili, odkar so tuje sile začele umik iz Afganistana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!