To je trenutek, na katerega je čakal Vladimir Putin

Svet 08. Dec 202309:48 29 komentarjev
Vladimir Putin
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/PROFIMEDIA)

Smo v trenutku, na katerega je čakal ruski predsednik Vladimir Putin. V trenutku, ko mu v resnici ne bo treba storiti veliko, pa ga bo lahko označil za zmago, v analizi ugotavlja CNN.

Frontne črte v Ukrajini se počasi utrjujejo, saj je sneg vse globlji. V Kijevu je čutiti, da nekoč nepremagljiva morala rahlo upada. Odkrito se govori o nesoglasjih med vrhovnim poveljnikom in načelnikom generalštaba – Volodimirjem Zelenskim in Valerijem Zalužnim.

Rusija ne izgublja več vojne ali ozemlja, ki ga je zavzela, zato Ukrajina zagotovo ne zmaguje. V evropskih prestolnicah se obetajo volitve in celo kmetje trdne zaveznice Poljske se prepirajo s svojimi ukrajinskimi sosedi.

V ZDA so republikanci v senatu v sredo zvečer preprečili napredovanje zakonodajnega svežnja, ki vključuje 60 milijard dolarjev (okoli 55 milijard evrov) pomoči za Ukrajino, in sicer sredi spora z demokrati glede ameriške mejne politike in politike priseljevanja.

Predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden je v sredo pozval kongres, naj ne dopusti, da bi “nepomembna strankarska politika” ovirala pomoč Kijevu, s čimer je poskušal prekiniti zastoj. “Zgodovina bo strogo sodila tistim, ki bodo obrnili hrbet zadevi svobode,” je dejal Biden. “Ne smemo dovoliti, da bi Putin zmagal.”

tank po bitki v Bahmutu
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS

Novoimenovani britanski zunanji minister David Cameron naj bi v četrtek skupaj z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom spregovoril v Washingtonu, saj tudi Združeno kraljestvo poziva k nadaljnji mednarodni podpori Ukrajini, ki se bori proti ruski invaziji.

Enotnost ciljev in namenov, ki smo jo spremljali v prvih 21 mesecih najpomembnejšega dogodka v Evropi po padcu Berlinskega zida, je bila vedno izjema. Zdaj pričakujemo več nereda in neenotnosti.

V Washingtonu raste negotovost. Nepripravljenost kongresa, da bi zagotovil nujno potrebno pomoč, se pogosto pripisuje zaskrbljenim republikancem, ki ne želijo vpletanja ZDA v nov konflikt. Toda pomoč je namenjena prav temu, da bi to preprečila – da bi zagotovila, da se lahko Ukrajina še naprej bori proti Rusiji, namesto da bi Putinu dovolila, da se približa Natovim mejam, tako da bi se ZDA morale boriti za svoje zaveznike osebno in ne prek posrednikov.

Začela se je nežna igra krivde z obsežnimi članki, ki opisujejo, zakaj ukrajinska protiofenziva ni prinesla dolgo pričakovanih rezultatov. Časopis Washington Post je citiral anonimne ameriške uradnike, ki so pojasnili, da je Kijev ukrepal prepozno ali pa da je premalo poslušal.

Ukrajinski uradniki se verjetno še vedno čudijo svojim zaveznikom, ki od njih pričakujejo, da bodo izvedli zapletene vojaške napade brez zračne premoči. Brez teh namreč Natova vojska ne bi niti vstala iz postelje.

In prav to je počasno upadanje moči, ki si ga je Vladimir Putin zagotovo že dolgo želel. To je izjemen preobrat za avtoritarnega voditelja, ki se je pred šestimi meseci soočil z odprtim, a kratkotrajnim uporom pristaša Jevgenija Prigožina.

Prigožin je mrtev, umrl je skupaj z drugimi vodilnimi osebami Wagnerja v skrivnostni letalski nesreči. Moskva je bogata zaradi denarja od nafte. Zapori se polnijo z na videz neizčrpno topovsko hrano. Ruska vojska se je ponovno postavila na noge in večinoma do zdaj zadržala ukrajinsko protiofenzivo – skupaj z milijardami dolarjev Natovega usposabljanja in orožja, ki je bilo vanjo vloženo.

Fronte pripovedujejo tri zgodbe. Na zahodu se je Ukrajina odločno – čeprav težko vzdržljivo – prebila čez reko Dneper, da bi ustvarila mostišče, in grozi, da bo z zahoda napadla ruski dostop do Krima. Bližnje mesto Herson plačuje ceno, saj ga vsak dan obstreljujejo in je zdaj videti kot mesto duhov. Ukrajina bo na tej fronti morda imela srečo, vendar je potrebovala veliko, da bi dosegla razliko in ohranila oskrbo svojih sil.

Na sredini fronte pod Zaporožjem, ki je že več mesecev ključno žarišče ukrajinskih napadov na mesto Melitopol, se stanje v glavnem ni spremenilo. Tu je bilo upanje na preboj – ključni rezultat, ki bi ga Zahod in Kijev lahko označila za zmago, ki bi odrezala rusko celino od anektiranega Krima –, vendar se morda ne bo zgodil. Sneg in tema, ki sta pred nami, bosta še dodatno upočasnila spopade.

Na vzhodu pa se v okolici mesta Avdijivka oblikuje še bolj zaskrbljujoč ritem. Nima velike strateške vrednosti, je pa simbol brezmejne tolerance Rusije do bolečine in žrtev, da bi dosegla osnovno in gladko zmago. Njene sile počasi obkrožajo mesto, podobno kot so to storile z mestom Bahmut v začetku tega leta. Morda ga bodo zavzele in pri tem izgubile na tisoče ljudi. Obstaja strah, da bodo tako nadaljevali po vsej Ukrajini. Po eno majhno, drago zmago za drugo.

Največja prednost, ki jo ima Putin, je, da je Zahod brez idej – zavezništvo, ki je videlo, da je njegova glavna strategija s Kijevom propadla, in zdaj meni, da je več enake pomoči v bistvu jalovo, saj vojne ni mogoče odločno dobiti.

Kmalu se bo Putin morda zdel bolj naklonjen pogajanjem, Evropa pa bo morda Kijev spodbudila k pogajanjem. In to kljub temu, da se večina zahodnih voditeljev dobro zaveda, da Putinu ni mogoče zaupati in da Moskva diplomacijo uporablja kot koristen trik za doseganje svojih vojaških ciljev. Kakršen koli mirovni sporazum bi lahko trajal le toliko časa, da bi se ruske sile lahko v miru okrepile in opremile ter se vrnile po še več Ukrajine.

Zmaga Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah prihodnje leto bi v to zelo nevarno mešanico za evropsko varnost vnesla ameriškega predsednika z nerazložljivo naklonjenostjo do vodje Kremlja. Trump se hvali, da bi lahko v 24 urah sklenil mirovni sporazum v Ukrajini. Verjetno pa še prej.

NATO
Foto: Kevin Lamarque/REUTERS

Torej, kam gremo zdaj? Kaj bo storila Ukrajina? Najprej mora Zahod opustiti strah pred ponižano Rusijo. Putin je po napadih na rusko ozemlje, neuspelem državnem udaru in več ladjah črnomorske flote, ki so se umaknile na varno glavno rusko črnomorsko obalo, pokazal, da ga zaostrovanje ne zanima. S težavo premaguje svojo šibko sosedo in se ne more v celoti spopasti z Natom. Enako velja za jedrsko vojno; Putin je pokazal, da je pragmatična oseba z željo po preživetju, ne pa norec, ki si želi globalne apokalipse.

Drugič, Zahod mora Ukrajino popolnoma oborožiti – in to hitro. Pristop, ki predvideva počasno dobavo orožja, se je izkazal za katastrofalnega: taktični raketni sistemi ameriške vojske (ATACMS), tanki M1 Abrams – prispejo, vendar prepozno, da bi kaj spremenili.

Tretjič, Zahod mora jasno povedati, da noben mirovni sporazum z Rusijo ne sme dovoliti, da ta ohrani kopenski koridor čez jugovzhodno Ukrajino med ruskim ozemljem in Krimom. To bo Moskvi odvzelo nekaj, kar lahko imenuje strateška zmaga.

Predvsem pa morata Evropa in ZDA ohraniti prepričanje, da gre za eksistencialni boj za zahodno varnost. Od njegovega izida so odvisne ambicije Kitajske do Tajvana, Natova lastna varnost na mejah in dovoljenje, da se vodja, ki je obtožen vojnih zločinov, izogne kazni.

Putin ne sme zmagati, sicer bo ceno plačala ne le ta generacija, temveč verjetno tudi prihodnje.

Avtor: Nick Paton Walsh, CNN


BONUS VIDEO: Vladimirja Putina so v Združene arabske emirate spremljala bojna letala

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje