Umrl nekdanji grški predsednik Papuljas, ki je državo vodil tudi med krizo

Svet 26. Dec 202113:07 > 13:07 0 komentarjev
Karolos Papuljas
Yiorgos Karahalis/REUTERS

Umrl je nekdanji grški predsednik Karolos Papuljas, ki je državo vodil tudi med finančno in gospodarsko krizo. Star je bil 92 let.

V starosti 92 let je danes umrl nekdanji grški predsednik Karolos Papuljas. Grčijo je vodil med letoma 2005 in 2015, torej tudi na vrhuncu gospodarske krize.

“Z žalostjo se še zadnjič poslavljamo od Karolosa Papuljasa,” je ob smrti sporočila aktualna grška predsednica Katerina Sakelaropulu. Zahvalila se mu je, ker je “odločno branil socialno kohezijo in narodno enotnost”.

Papuljas je predsedniški položaj prvič zasedel leta 2005 in bil nato leta 2010 sredi hude finančne krize izvoljen za še en mandat. Njegova priljubljenost je zaradi podpore strogim varčevalnim ukrepom, ki so jih zahtevali mednarodni posojilodajalci, močno upadla.

V znak solidarnosti z “žrtvovanjem ljudi” se je sicer kot eden prvih grških politikov odpovedal svoji plači.

Eden od ustanoviteljev gibanja Pasok

Rodil se je leta 1929 v mestu Ioannina na severozahodu Grčije. V mladosti je bil državni prvak v skoku s palico in tudi član odbojkarske reprezentance.

Kasneje je študiral pravo v Atenah, Italiji in Nemčiji ter leta 1963 postal odvetnik. Med diktaturo v Grčiji, ki je trajala od leta 1967 do 1974, se je zatekel v Nemčijo in bil med soustanovitelji socialističnega gibanja Pasok. Ta je kasneje postala ena glavnih političnih sil v Grčiji po diktaturi.

Papuljas je bil med letoma 1977 in 2000 poslanec grškega parlamenta. Dvakrat je vodil tudi zunanje ministrstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!