Afganistan stresel močan potres, smrtnih žrtev je ogromno

Svet 22. Jun 202210:48 > 14:56 0 komentarjev

V močnem potresu z magnitudo 5,9, ki je ponoči stresel vzhod Afganistana blizu meje s Pakistanom, je po zadnjih podatkih oblasti umrlo najmanj 1000 ljudi, približno 1500 jih je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potres naj bi imel žarišče na globini 51 kilometrov, dobrih 40 kilometrov jugovzhodno od mesta Host. Tresenje tal naj bi čutili tudi več kot 500 kilometrov stran, v Indiji. Podatkov o žrtvah in škodi na pakistanski strani meje zaenkrat ni.

“Humanitarne agencije pozivamo, naj žrtvam potresa nemudoma ponudijo pomoč, da bi preprečili humanitarno katastrofo,” je po potresu v vzhodni provinci Paktika na Twitterju pozval tiskovni predstavnik afganistanske vlade Bilal Karimi. Fotografije, objavljene na družbenih omrežjih, prikazujejo številne ranjene ter njihove uničene domove na odročnih podeželskih območjih. Dodatno težavo po navedbah AFP predstavlja deževno vreme, pod ruševinami pa naj bi bilo še vedno ujetih precej ljudi.

Evropska unija in Združeni narodi so že ponudili pomoč vladi v Kabulu. “Na številna prizadeta območja smo že napotili medagencijske ocenjevalne skupine,” je na Twitterju zapisal urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) v Afganistanu.

Afganistan, potres Afganistan, potres
PROFIMEDIA
Afganistan, potres Afganistan, potres
PROFIMEDIA
Afganistan, potres Afganistan, potres
PROFIMEDIA
Afganistan, potres Afganistan, potres
PROFIMEDIA

Posebni odposlanec EU v Afganistanu Tomas Niklasson pa je v tvitu zapisal, da “EU spremlja razmere in je pripravljena uskladiti ter zagotoviti nujno pomoč prizadetim ljudem in skupnostim.”

Afganistan je sicer pogosto tarča potresov, še posebej gorovje Hindukuš, ki se nahaja v bližini stika med evrazijsko in indijsko tektonsko ploščo. Sožalje družinam žrtev je po navedbah AFP že izrazil tudi papež Frančišek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!