V Avstraliji padajo temperaturni rekordi. “Ptice zaradi vročine padajo z dreves”

Svet 13. Jan 202419:21 0 komentarjev
vročina, avstralija
"Najtoplejši pozdrav iz najbolj vročega mesta v Avstraliji" (Foto: Profimedia)

V Avstraliji je izjemno vroče, v enem od krajev pa je vročina nepopisna. Vse kaže, da se bodo v Marble Baru vpisali v knjigo rekordov, saj so se temperature tam povzpele do ali čez 43 stopinj Celzija vse dni od 19. decembra.

Prebivalce zahodne Avstralije so pristojni opozorili, naj se ta konec tedna pripravijo na ekstremno vročino. Območje je že sicer znano po neusmiljenih poletnih temperaturah, a zdaj bodo, kot kaže, dosegli nov rekord.

Vasica Marble Bar leži na severozahodu Avstralije. Že skoraj štiri tedne beležijo dnevne temperature nad 43 °C.

Marble Bar se je znašel na naslovnicah v letih 1923–24, ko so v kraju zabeležili 160 zaporednih dni, ko je temperatura presegla 37,8 °C, vremenski portal neurje.si povzema poročanje avstralskih medijev. To je svetovni rekord, ki velja še danes, s čimer se v kraju z le okrog 600 prebivalci radi pohvalijo. “Najtoplejši pozdrav iz najbolj vročega mesta v Avstraliji,” je zapisano na tabli pred Marble Barom.

Vse kaže, da se bo kraj 100 let pozneje ponovno vpisal v knjigo rekordov. Tamkajšnja temperatura je namreč dosegla ali presegla 43 °C vsak dan med 19. decembrom 2023 in 12. januarjem 2024. V petek so namerili celo 45 stopinj. Če se bo niz izjemno vročih dni nadaljeval do ponedeljka, bo vas podrla svoj rekord izpred stoletja.

Verjetno se bo to zgodilo, saj vremenoslovci napovedujejo, da bodo temperature v nedeljo dosegle od 44 do 47 °C, v ponedeljek pa se “spustile” na 43 °C.

vročina avstralija
Foto: Weatherzone

Vsak dan od 9. septembra so namerili vsaj 36 stopinj. Na silvestrovo je lokalna vremenska postaja zabeležila 49 °C, neuradni termometer v kraju pa je pokazal celo 51 °C.

Ptice padajo z dreves

Glavni razlog, da je v Marble Baru in na celotnem območju v zadnjih tednih tako zelo vroče, je odsotnost monsuna v severni Avstraliji, ki je povezan z El Ninom. Ta v lanskem in letošnjem letu močno vpliva na vremensko dogajanje po vsem svetu.

Vremenoslovci napovedujejo, da naj bi monsunsko deževje v prihodnjih dneh le doseglo severne dele Avstralije. Toda glavnina padavin bo vzhodneje, tako da si v najbolj vročem avstralskem kraju še ne obetajo olajšanja.

Ena od zaposlenih v tamkajšnjem kampu za prikolice Cath Nation je za avstralske medije povedala, da je ekstremna vročina hudo prizadela njihov odročni kraj. Večina ljudi se že ob 9. uri zjutraj umakne v notranje prostore, da bi ubežala vročini.

Divje živali pa tega ne morejo in cena je visoka. “Tu ptice padajo z dreves,” je povedala za Australian Associated Press. “Pravkar sem se sprehajala po parku in tam so ležale mrtve ptice. Prevroče je.” Od oktobra na območju pustošijo tudi številni požari v naravi.

Lansko leto je bilo uradno najbolj vroče v zgodovini meritev, najvišja pa je bila tudi količina izpustov zaradi zgorevanja fosilnih goriv.

Ekstremne temperature, posledica katerih so tako suše kot poplave, se bodo nadaljevale tudi letos, je za N1 nedavno povedal klimatolog dr. Žiga Zaplotnik.

Letos nov rekord?

Vodja Svetovne meteorološke organizacije (WMO) pod okriljem ZN Celeste Saulo je sicer napovedala, da lanska rekordna znamka ne bo dolgo zapisana v knjigi rekordov. Letošnje leto naj bi bilo po njenih napovedih še toplejše kot lansko, saj bo pojav El Nino letos najverjetneje še dodatno okrepil vročino in prinesel še višje temperature.

El Nino je naravni podnebni vzorec, ki je povezan z dvigom temperatur po vsem svetu, globalno temperaturo pa običajno v največji meri zviša v letu po svojem nastanku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!