V hrvaški vasici se je spet pogreznila zemlja

Svet 12. Apr 202313:21 1 komentar
vrtače mečečani
Hrvaške vode/posnetek zaslona/Youtube

V hrvaški vasi Mečenčani prebivalci še več kot dve leti po rušilnem potresu v Sisku in Petrinji odkrivajo nove vrtače, ki se odpirajo v bližini njihovih domov in obdelovalnih površin. Do danes so jih pristojni našteli že približno 150, sanirali pa le šest. Medtem vaščani odkrivajo, da se zemlja še vedno odpira, in trepetajo, kdaj in kje se bo pojavila nova luknja.

V hrvaški vasi Mečenčani, ki je približno 40 kilometrov oddaljena od Siska, epicentra rušilnega potresa konec leta 2020, se vaščani že dve leti spoprijemajo s posledicami potresa, saj se v zemlji odpirajo vrtače, ki požirajo dele vrtov in polj. Lukenj je v vasi s 104 prebivalci že okoli 150, največja ima premer 30 metrov.

“Luknjo je odkrila moja mama, približno deset metrov stran od svoje hiše, kjer ima ograjen prostor za prašiče. Del ograje se je sesedel, nato je mama ugotovila, da je za to kriva novonastala luknja,” je povedala bralka za hrvaški portal Dnevnik.hr. Prebivalci Mečečanov pravijo, da so zaskrbljeni, saj ne morejo vedeti, kje se bo pojavila nova vrtača in kaj bo ob tem pogoltnila zemlja. Pojav nastaja zaradi posledic potresa, ki je vplival tudi na tokove podzemnih voda v sicer nestabilnem kraškem okolju, še piše hrvaški portal.

Pristojni načrtujejo sanacijo 102 lukenj, za kar bodo porabili 1,1 milijona evrov iz evropskega sklada solidarnosti, a sanacija po poročanju medijev poteka počasi. Na začetku meseca je bilo saniranih šest lukenj, ki so bile v neposredni bližini stanovanjskih hiš. Tistih vrtač, ki so se odprle v gozdovih in nenaseljenih predelih, pa ne nameravajo sanirati, poroča Dnevnik.hr. Po poročanju hrvaške televizije Nova TV prebivalci nekatere manjše vrtače, ki jih ni napolnila voda, sanirajo kar sami in zapolnijo s tistim, kar jim je na voljo. Spet drugi ne želijo, da bi vrtače sanirali, saj so v njih nastali ribniki, ki bi jih želeli obdržati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje