V napadu z nožem na jugu Nemčije umrlo 14-letno dekle

Svet 06. Dec 202211:26 > 16:03
Illerkirchberg
Bernd Weißbrod/dpa/PROFIMEDIA

V kraju Illerkirchberg v bližini mesta Ulm na jugu Nemčije je v ponedeljkovem napadu z nožem umrlo 14-letno dekle, 13-letnica pa je bila ranjena. Osumljenec, 27-letni prosilec za azil iz Eritreje, naj bi dekleti napadel na poti v šolo. Trenutno nič ne kaže na to, da bi bil napad politično ali versko motiviran, je dejal deželni notranji minister.

Žrtev, 14-letno nemško dekle turškega porekla, so na kraju dogodka oživljali, vendar je kasneje umrla v bolnišnici, je sporočila policija. Po poročanju lokalnih medijev 13-letno dekle, ki je bilo v napadu ranjeno, okreva po poškodbah, vendar te niso smrtno nevarne.

Policija je osumljenca prijela v “bližnji nastanitvi prosilcev za azil”. Pri njem so našli nož, za katerega domnevajo, da ga je uporabil v napadu. Domnevni storilec je bil ob prijetju poškodovan in je trenutno pod policijskim nadzorom v bolnišnici. Vzrok njegovih poškodb, kot tudi motiv za napad, zaenkrat nista znana.

Sodišče bo že danes odločilo, ali bo osumljenec med preiskavo “v priporu ali psihiatrični oskrbi”, so potrdili na nemškem državnem tožilstvu. Policija je sicer poleg osumljenca pridržala še dva moška, prav tako iz Eritreje.

Policija je v izjavi javnost pozvala, naj incidenta ne izkorišča za podpihovanje sumničavosti ali sovraštva do tujcev in prosilcev za azil. “Vse, kar je povezano s tem (dogodkom), je za zdaj popolnoma nejasno,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik policije Wolfgang Juergens.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je v odzivu na napad dejala, da jo je strašna novica pretresla. “Žalujem za ubitim dekletom in iskreno upam, da si bo ranjeno dekle opomoglo … Policija intenzivno preiskuje ozadje napada,” je zapisala na Twitterju.

“Ta dogodek v nobenem primeru ne sme biti povod za širjenje sovraštva. Ta zločin je treba v celoti raziskati, storilca pa pripeljati pred sodišče in kaznovati,” je med obiskom kraja dogodka dejal notranji minister dežele Baden-Württemberg Thomas Strobl in dodal, da trenutno nič ne kaže na to, da bi bil napad politično ali versko motiviran.

Illerkirchberg je vas na jugu Nemčije, ki ima po popisu prebivalstva iz leta 2015 manj kot 5000 prebivalcev. Po besedah župana Markusa Haeusslerja so prebivalci zaradi incidenta v šoku, navaja britanski BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.