V spopadih z okoljskimi protestniki v Franciji poškodovanih več policistov

Svet 18. Jun 202311:33 0 komentarjev
Francija protest, 17.6.
Profimedia

Na sobotnih protestih v francoskih Alpah proti izgradnji hitre železniške proge med Francijo in sosednjo Italijo so izbruhnili spopadi med policisti in okoljskimi aktivisti, v katerih je bilo poškodovanih 12 policistov. Protestov se je kljub uradni prepovedi zbiranja udeležilo več tisoč ljudi.

Na protestih blizu vasi Saint Remy-de-Maurienne na jugovzhodu Francije se je po navedbah organizatorjev zbralo približno štiri tisoč ljudi, medtem ko policija navaja število tri tisoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je uporabila solzivec, potem ko je skupina radikalnih protestnikov začela na policiste metati različne predmete, prav tako pa je skušala blokirati avtocesto A43, ki je bila zaradi njihovega vdora začasno zaprta, so sporočili predstavniki prefekture.

Drugi so zasedli bližnjo železniško progo, čeprav je bil železniški promet po podatkih operaterja francoskih železnic SNCF zaradi razmer že zgodaj popoldne ustavljen, je poročal novinar AFP.

Francija protest, 17.6.
Profimedia

Minister: Poškodovanih 12 policistov

Francoski notranji minister Gerald Darmanin je na Twitterju sporočil, da je bilo v spopadih poškodovanih 12 policistov. Organizatorji protestov so prav tako poročali o več poškodovanih med protestniki, med katerimi naj bi bili tudi italijanski aktivisti.

Okoljski aktivisti trdijo, da bo izgradnja hitre železniške proge, ki naj bi povezovala francoski Lyon in italijanski Torino, uničila občutljivo alpsko okolje.

Novo progo, ki jo podpira Evropska unija, so že začeli graditi, vendar pa protestnike razburjajo načrti, po katerih bodo zgradili okoli 57 kilometrov dolg predor skozi Alpe. Aktivisti trdijo, da bo to ogrozilo lokalno biotsko raznovrstnost, pa tudi vodne vire.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!