V Turčiji več dni požari, v primežu ognjenih zubljev tudi na Siciliji

Svet 31. Jul 202117:53 > 19:16 0 komentarjev

Turčija se že četrti dan bori z obsežnimi požari na jugu države, ki so po podatkih oblasti zahtevali že najmanj šest življenj. Več kot 300 ljudi je ranjenih, izprazniti pa so morali številne vasi in naselja, tudi turistična s hoteli s tujimi turisti. O številnih požarih poročajo tudi s Sicilije. V Catanii na vzhodu otoka so morali v petek zvečer zaradi ognjenih zubljev po morju evakuirati 150 ljudi.

Danes je nov požar izbruhnil tudi v okolici turističnega mesta Bodrum, kjer so prav tako morali evakuirati prebivalce in turiste iz tamkajšnjih hiš in hotelov. Po državi divja še kakih deset večjih požarov. Od srede pa so jih uspešno pogasili že 88, je sporočil minister za kmetijstvo in gozdarstvo Bekir Pakdemirli.

Danes so sicer na pogoriščih našli še dve trupli. Šlo je za lokalna delavca, ki sta skušala ogenj pogasiti sama, a jima to ni uspelo. Skupaj se je s tem število smrtnih žrtev požarov na jugu Turčije povzpelo na šest. Oblasti medtem že preiskujejo, ali so bili kateri od požarov morda zaneteni namerno.

Več držav izrazilo solidarnost, tudi Slovenija

Turčiji je na pomoč pri gašenju priskočila tudi Rusija, in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je danes osebno zahvalil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu za gasilska letala in helikopterje. Erdogan se je sicer znašel sredi kritik, ker se je izkazalo, da Turčija nima nobenih delujočih gasilskih letal, pa čeprav požari v naravi postajajo vse večji problem. Erdogan sicer odgovornost pripisuje “turški letalski zvezi”, ki da se ni bila sposobna prilagoditi.

Zaradi požarov je sicer Turčiji več držav izrazilo solidarnost in sožalje zaradi žrtev, med njimi tudi Slovenija. “Naše misli so s turškim ljudstvom,” je ob izrazu solidarnosti in sožalja tvitnilo slovensko zunanje ministrstvo. Spomnimo, da so v sredo požari izbruhnili na štirih krajih približno 75 kilometrov vzhodno od mesta Antalya, ki je priljubljeno med turisti. Erdogan je povedal, da so pristojne oblasti že sprožile preiskavo. Ob tem je vsem, ki jih je prizadel požar, obljubil podporo.

V primežu ognjenih zubljev tudi v Italiji

S številnimi požari se še naprej borijo tudi italijanski gasilci na Siciliji. V Catanii na vzhodu otoka so morali v petek zvečer zaradi ognjenih zubljev po morju evakuirati 150 ljudi. Tamkajšnje letališče, ki so ga morali v petek zaradi dima zapreti, je danes ponovno odprto.

O požarih poročajo tudi iz Palerma. Pri spopadanju z ognjem je pomagalo več letal za gašenje požarov. Civilna zaščita na Siciliji je za danes razglasila najvišjo požarno ogroženost za vzhodni in severni del Sicilije. Pričakujejo sicer, da se bodo temperature spustile pod 40 stopinj Celzija. Jug Italije in večji otoki se že več dni spopadajo z obsežnimi požari. Ob Siciliji je prizadeta tudi sosednja Sardinija.

Na zahodu otroka so ognjeni zublji uničili gozdove in hiše, reševalci pa so morali evakuirati prebivalce. K širjenju požarov prispevajo tudi vročina, suša in močni vetrovi. Čeprav so kazni za podtaknjene požare zelo stroge, saj storilcem grozi od štiri do deset let zapora, ostajajo požari v poletnih mesecih še naprej velika težava v Italiji. Mnogi so podtaknjeni iz gradbenih razlogov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!