Von der Leyen po srečanju z Bidnom napovedala nove sankcije proti Belorusiji

Svet 10. Nov 202120:03 > 20:27 0 komentarjev
Biden in von der Leyen
Jeff J Mitchell/REUTERS

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes po srečanju z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v Beli hiši dejala, da sta se pogovarjala predvsem o perečih mednarodnih temah na čelu s pandemijo covida-19 in Belorusijo. Napovedala je tudi nove sankcije proti Minsku.

Srečanje z Joejem Bidnom je označila kot zelo produktivno. Po njunem doslej že petem srečanju v petih mesecih je dejala, da je položaj na meji med Belorusijo in Poljsko izziv za celotno EU.

Poudarila je, da ne gre za migracijsko krizo, ampak za poskus avtoritarnega režima, da destabilizira demokratično sosedo, kar pa mu ne bo uspelo. EU bo, kot je napovedala, prihodnji teden razširila sankcije proti Belorusiji, ne le proti predstavnikom režima, ampak tudi proti organizacijam. ZDA pa pripravljajo sankcije, ki bodo veljale od decembra.

“Naše demokracije moramo zaščititi pred tovrstnimi ciničnimi geopolitičnimi pritiski,” je dejala in ob tem dodala, da razmišljajo o možnosti uvedbe sankcij proti letalskim družbam, ki pomagajo pri tihotapljenju ljudi v Belorusijo in potem na mejo z EU.

Na vprašanje o Rusiji ni odgovorila

Kot je dejala, razmišljajo tudi o sankcijah proti državam, ki so del “umazanih” aktivnosti Belorusije in so v stiku z državami, od koder migranti prihajajo. Na vprašanja o vlogi Rusije pri tej krizi pa ni odgovorila.

EU režim beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka obtožuje, da namenoma sprejema v državi prebežnike, da jih potem pošlje na mejo s Poljsko in baltskimi državami. Šlo naj bi za maščevanje zaradi sankcij po zatiranju beloruske opozicije.

Biden odletel na pogreb nekdanje guvernerke Delaware

Von der Leyen in Biden, ki je po srečanju odpotoval v Delaware na pogreb nekdanje guvernerke Ruth Ann Minner, sta ponovno izrazila popolno podporo ozemeljski celovitosti Ukrajine. Glede Irske pa je von der Leyen poudarila, da se je pomembno držati dogovorjenega.

Glede pandemije sta sogovornika poudarila, da je cilj cepljenje 70 odstotkov svetovnega prebivalstva v prihodnjem letu. “Moramo biti zelo pozorni, da se to ne spremeni v pandemijo tistih, ki niso cepljeni,” je dejala.

Von der Leyen zvečer v Washingtonu čaka še podelitev posebne nagrade za mednarodno vodstvo s strani Atlantskega sveta.

Joe Biden
Evelyn Hockstein/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!