Vroče ni le pri nas, na Hrvaškem tudi do 40 stopinj Celzija

Svet 27. Jun 202209:16 0 komentarjev
vročina
Remo Casilli/REUTERS

Ta teden ne bo vroče le pri nas, visoke temperature napovedujejo tudi za sosednje države. Na Hrvaškem se tudi čez noč ni ohladilo pod 20 stopinj Celzij, čez dan pa se bodo temperature bližale 40 stopinjam. Tudi v Bosni in Hercegovini ter Italiji bo vroče. V Srbiji pa so današnje temperature nekoliko nižje, temperatura bo na 40 stopinj narasla v petek.

Že zjutraj so bile temperature visoke tudi na Hrvaškem. V Dubrovniku so tako že zjutraj namerili 24 stopinj Celzija, na otokih pa 26 stopinj. Na številnih območjih se tudi čez noč živo srebro ni spustilo pod 20 stopinj, v tem primeru gre za tropsko noč. Tudi preostanek dneva bo vroč in sončen.

Zaradi dotoka vročega afriškega zraka bodo temperature nadpovprečne za ta letni čas, predvsem v delih Slavonije in širšega karlovaškega območja se bodo temperature bližale 40 stopinjam. V torek bo na meji s Slovenijo večja možnost ploh, ki jim bodo sledile nevihte. Plohe bodo možne tudi v Istri.

Tudi v Bosni in Hercegovini bo danes sončno in vroče. Jutranje temperature so bile med 18 in 26 stopinj, čez dan pa se bo živo srebro povzpelo na od 33 in 38 stopinj, na severu tudi do 40 stopinj. Podobno je v Sarajevu, kjer je bilo zjutraj 19 stopinj, čez dan pa je pričakovati 35 stopinj.

Tudi v torek bo sončno, popoldne pa se bo povečala oblačnost, ponekod so možne krajevne plohe. Jutranje temperature bodo od 18 do 27 stopinj, dnevne pa od 34 do 40 stopinj.  Podobne temperature je pričakovati tudi v sredo in četrtek, v sredo je pričakovati krajevne plohe v severovzhodnem delu države.

Ob tem hidrometeorološki zavod Bosne in Hercegovine prebivalcem še svetuje, naj upoštevajo previdnostne ukrepe in bodo pripravljeni, da opustijo aktivnosti na prostem.

Tudi v Italiji bodo temperature danes dosegale do 39 stopinj Celzija. Zvečer in ponoči se bo ohladilo do 23 stopinj. Podobno bo tudi v torek, a je na severozahodu države mogoče pričakovati plohe. Na severovzhodu Italije pa je padavine pričakovati v sredo.

Nekoliko nižje pa bodo danes temperature v Srbiji, pričakovati je, da se bo živo srebro povzpelo do 33 stopinj Celzija. Se bo pa ogrelo do konca tedna, za petek so napovedane najvišje temperature v tem tednu, takrat bo temperatura ozračja tudi v Srbiji narasla do 40 stopinj Celzija. Teden bo večinsko suh, a je mogoče pričakovati nekaj dežja.

Slovenijo bo v danes zajel izrazit vročinski val, saj bo nad severno Afriko prek Italije proti srednji Evropi dotekal vse bolj vroč zrak. Živo srebro se bo po nižinah Primorske, osrednje in jugovzhodne Slovenije povzpelo tudi nad 35 stopinj Celzija. Kot je za N1 povedal meteorolog Blaž Šter, bodo temperature blizu rekordnih vrednosti za mesec junij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!