Vučić ob vrhu Brdo-Brioni: Slovenija in Srbija imata odlične odnose

Svet 12. Sep 202216:00 0 komentarjev
Aleksandar Vučić
Borut Živulović/BOBO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na tiskovni konferenci po srečanju vrha voditeljev pobude Brdo-Brioni poudaril, da imata Srbija in Slovenija odlične odnose, četudi Ljubljana priznava Kosovo. Glede atmosfere na Brdu pri Kranju je dejal, da je bila ta, kljub številnim razlikam v stališčih in zahtevnejši situaciji, boljša kot lani.

V pogovoru z novinarji na Brdu pri Kranju je srbski predsednik Aleksandar Vučić med drugim dejal, da prebivalci Srbije večinsko nasprotujejo vstopu v Evropsko unijo, pri čemer je ravno Kosovo navedel kot eden od ključnih razlogov za takšno javno razpoloženje.

Kot je dejal, imajo trenutno vsi “polna usta” teritorialne integritete Ukrajine, medtem ko je bila srbska teritorialna integriteta “povožena”. Kot je pojasnil, “ljudje v Srbiji te hinavščine ne morejo sprejeti”, a dodal, da upa, da bodo v bodoče ljudje znali prepoznati interes države in ga ločiti od čustev.

Na poizvedovanja novinarjev glede njegove nedavne izjave, ko je po srečanju s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem v Beogradu na vprašanje o morebitni vpeljavi sankcij proti Rusiji odgovoril, da tega ne more storiti, ko pa Rusija – za razliko od Slovenije – ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, je Vučić dejal, da je šlo za retorični odgovor. Zaradi njegove izjave je slovensko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo srbsko veleposlanico.

“Ne nas siliti, da vriskamo od sreče, da skačemo v nebo, ker je nekdo priznal Kosovo,” je pripomnil Vučić in dodal, da je vse ostalo odlično, kar se tiče odnosov s Slovenijo, ki jih je označil za prijateljske. Pri tem je še poudaril, da trgovinska izmenjava med državama narašča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!