Vzhodna obala ZDA se pripravlja na obilno sneženje

Svet 29. Jan 202209:54 > 13:46 0 komentarjev
sneg
Carlo Allegri/REUTERS

Vzhodna obala ZDA se pripravlja na snežno neurje, močen veter in ekstremni mraz. Po napovedih bi lahko zapadlo tudi do dva metra snega. Odpovedani so številni leti in železniški promet, oblasti prebivalce pozivajo, naj ostanejo doma.

Neurje se je oblikovalo v Atlantskem oceanu, bo prešlo nad vzhodno obalo, napovedujejo meteorologi. Po napovedih bi lahko na nekaterih območjih zapadlo do dva metra snega. Pričakovati je močen veter, sunki bodo lahko dosegali 113 kilometrov na uro. Največ snega naj bi zapadlo v jugovzhodnem Massachusettsu. Nacionalna vremenska služba je izdala opozorilo o poplavah na obalnih območjih, poroča Reuters.

Na območjih, za katera so oblasti izdale opozorilo pred močnim vetrom, živi 55 milijonov ljudi, piše CNN.

Letalske družbe so do konca tedna preklicale 5000 letov, še 8000 so jih prestavile. Odpovedan je tudi železniški promet.

Prebivalci so pred neurjem izpraznili police v živilskih trgovinah, je videti iz objav na družbenih omrežjih.

Guvernerji Marylanda, Massachusettsa, New Jerseyja in New Yorka so razglasili izredne razmere. Opozorili so na možnost izpadov električne energije in pozvali prebivalce, naj se v soboto izogibajo cest. “To bo velika nevihta, verjetno ena največjih, kar smo jih doživeli v zadnjih nekaj letih. Pričakovati je, da bodo razmere onemogočale potovanja. Zato vas pozivamo, da ostanete doma,” je po poročanju Reutersa povedal guverner Massachusettsa Charlie Baker.

Newyorški župan Eric Adams je za danes prepovedal zunanjo strežbo v lokalih, prav tako so odpovedali cepljenje proti covidu-19.

Neurje bo prineslo ekstremni mraz in nevarne razmere, je v petek dejala svetovalka za domovinsko varnost Elizabeth Sherwood-Randall. Napovedala je, da bodo razmere spremljali, pripravljeni pa so tudi ponuditi vse oblike pomoči.

Medtem ko Floride nevihta predvidoma ne bo zajela, pa se bo ta zvezna država soočila z eno najnižjih temperatur v zadnjih letih. To bi lahko pomenilo, da bodo legvani, hladnokrvni kuščarji, postali nemobilni in bodo padali z dreves, še dodaja BBC.

Nevihta je napovedana prav za dan, ko je pred 44 leti snežno neurje zajelo Novo Anglijo. Leta 1978 je v Bostonu zapadlo več kot 70 centimetrov snega. Umrlo je na desetine ljudi, poroča Reuters. Prebivalci pa so ostali ujeti v domove, glavne ceste so bile zaprte teden dni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!