Ši še naprej generalni sekretar kitajske komunistične partije

Svet 23. Okt 202208:53 0 komentarjev
Xi Jinping
Profimedia

Kitajski predsednik Ši Džinping bo še naprej generalni sekretar kitajske komunistične partije, je danes odločil nov centralni komite. Tako je centralni komite 69-letnemu Šiju pričakovano zaupal nov, že tretji, petletni mandat na funkciji, ki jo opravlja od leta 2012, poročajo tuje agencije.

Nov centralni komite je bil imenovan v soboto, ob koncu celotedenskega 20. kongresa partije, ki je potekal v Veliki palači ljudstva v Pekingu in na katerem je sodelovalo kakih 2300 delegatov.

V centralnem komiteju je okoli 370 delegatov. Njegovo jedro predstavlja 24-članski politbiro, moč pa je nadalje centralizirana v stalnem komiteju znotraj politbiroja, ki šteje sedem članov.

Ši Džinping je na novinarski konferenci po sestanku predstavil stalni komite, ki mu sam predseduje. Poleg njega bodo ta organ tvorili še šanghajski partijski šef Li Čjang, sekretar disciplinske komisije Džao Ledži, pekinški partijski šef Cai Či, direktor partijskega centralnega urada Ding Šuešjang, partijski šef v provinci Guangdong Li Ši in Vang Huning, ki velja za vodilnega ideologa partije.

Brez mesta v stalnem komiteju je tako ostal premier Kitajske Li Kečjang, ki je že pred tem sporočil, da se namerava upokojiti. V politbiroju prvič po 25 letih ne bo ženske predstavnice, potem ko se je upokojila Sun Čunlan.

Na skrbno načrtovanem kongresu je včeraj za nekaj nenavadnosti poskrbel odhod nekdanji predsednik Hu Džintao, ta je moral dvorano v spremstvu uradnikov zapustiti. Več lahko preberete tukaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!