Za nesrečo v Bolgariji najverjetneje kriva človeška napaka

Črna kronika 25. Nov 202118:13 > 18:33 0 komentarjev
bolgarija, nesreča avtobusa
Stoyan Nenov TPX IMAGES OF THE DAY/REUTERS

Bolgarsko tožilstvo je danes na 44 znižalo število smrtnih žrtev torkove avtobusne nesreče. Prvotno so navajali, da je v nesreči umrlo 45 ljudi. Tožilstvo je tudi sporočilo, da je eno najhujših prometnih nesreč v Evropi v zadnjem desetletju najverjetneje povzročila človeška napaka.

Avtobus z makedonsko registracijo v lasti podjetja Besa trans BTB je v torek zgorel na avtocesti v Bolgariji.

Po podatkih obmejne policije je bilo ob vstopu v Bolgarijo na avtobusu 52 potnikov. Na kraju nesreče so preiskovalci našli 44 trupel, eno osebo še iščejo, je sporočil namestnik generalnega tožilca Borislav Sarafov. Preiskovalci predvidevajo, da se je en potnik pred nesrečo presedel na drug avtobus, je dodal Sarafov.

Potniki so bili po nesreči ujeti v avtobusu. Sedem jih je preživelo, ker so razbili zadnje avtobusno okno in se rešili. Vsi so bili hospitalizirani v Sofiji in so v stabilnem stanju. “Obdukcije so pokazale, da so žrtve umrle predvsem zaradi zadušitve v požaru, ki je izbruhnil … v njihovih dihalnih poteh so našli saje,” je novinarjem danes povedal Sarafov. Dodal je, da se trenutno zdi, da je za prometno nesrečo kriva človeška napaka. Tožilstvo še vedno preiskuje, ali so slabe ceste, signalizacija in oznake lahko zavedle voznika.

Avtobus sicer ni imel licence za prevoz potnikov, je včeraj sporočilo makedonsko ministrstvo za promet. Podjetje Besa trans BTB, ki je lastnik avtobusa, je sicer na makedonskem ministrstvu za promet registriralo štiri avtobuse, vendar vozila, ki je bilo udeleženo v torkovi tragični nesreči, ni bilo med  njimi. Podjetju so zato odvzeli dovoljenje za obratovanje.

V torek je v Bolgariji zagorel avtobus z registrskimi tablicami Severne Makedonije. Umrlo je 44 ljudi, med njimi 12 mladoletnih. Kot je eden od preživelih povedal premierju Severne Makedonije Zoranu Zaevu, so potniki spali, prebudil pa jih je zvok eksplozije. Ogenj se je hitro začel širiti s sprednje strani avtobusa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!