Začel se je tridnevni vrh skupine Brics: enakovredni za pogajalsko mizo

Svet 22. Avg 202321:54 6 komentarjev
Vrh Brics 2023
Vrh Brics 2023. James Oatway/REUTERS

V Johannesburgu se je danes začel tridnevni vrh skupine Brics, na katerem bo osrednja tema prav Afrika, ki je v zadnjem času postala pomembno diplomatsko bojišče. Članice Bricsa si bodo ob tem prizadevale iskati alternative trenutnemu razmerju moči v svetu, v okviru tega pa naj bi razpravljale tudi o razširitvi za zdaj petčlanske skupine.

“Kot prijatelji in partnerji znotraj skupine Brics stojimo skupaj v cilju in prizadevanju za boljši in bolj enakopraven svet,” je ob začetku vrha dejal gostitelj, predsednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa.

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva pa je na družbenih omrežjih zapisal, da si članice skupine želijo biti “za pogajalsko mizo enakovredne EU, ZDA ali kateri koli drugi državi”.

Poglavitna tema 15. vrha skupine Brics je prav Afrika, ki je v zadnjem času postala pomembno diplomatsko bojišče, na katerem se za vpliv borijo predvsem ZDA, Rusija in Kitajska. Vrha v Johannesburgu se poleg članic skupine Brics udeležuje še okoli 50 predstavnikov drugih držav.

Države skupine Brics – Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika, si sicer želijo okrepiti tudi svoj geopolitični in gospodarski položaj v svetu. To med drugim želijo doseči z razširitvijo skupine. Članice skupine že sedaj obsegajo 42 odstotkov svetovnega prebivalstva, 30 odstotkov ozemlja in 24 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Ti deleži bi se kmalu lahko še povečali. Zanimanje za pridružitev je namreč po navedbah južnoafriške zunanje ministrice Naledi Pandor izrazilo okoli 40 držav, od tega resneje 23. Med drugim naj bi se Bricsu želeli pridružiti Argentina, Savdska Arabija, Alžirija, Egipt, Iran, Bangladeš, Venezuela in Tajska. Peterica držav trenutno še razpravlja o kriterijih za nove članice.

Začetek vrha Brics 2023
James Oatway/REUTERS

Razširitev skupine bi bila v prid predvsem Rusiji, ki bi tako okrepila svoj vpliv v mednarodni sferi, je ocenil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Ta na srečanju nadomešča predsednika Rusije Vladimirja Putina, ki se bo vrha udeležil le virtualno. Putin se želi s tem ogniti nevarnosti aretacije. Južna Afrika je namreč članica Mednarodnega sodišča v Haagu, ki je proti 70-letnemu ruskemu voditelju izdalo mednarodno tiralico zaradi njegovih domnevnih zločinov med vojno v Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje